Man bekent moord op Julien Lahaut op Canvas

Een bejaarde man uit Halle zegt in het Canvas-programma Keerpunt dat hij de dodelijke schoten heeft afgevuurd op het communistische Kamerlid Julien Lahaut. De moord op Lahaut is nooit opgelost en is intussen verjaard. De communist Julien Lahaut werd in augustus 1950 doodgeschoten. Zijn moordenaars dachten – ten onrechte – dat hij in de Kamer “Vive la République” had geroepen bij de eedaflegging van koning Boudewijn. De daders zijn nooit gevonden.

Pas in 2002 bleek dat het ging om drie mensen uit Halle. Keerpunt vond nu een vierde dader, ook uit Halle. Die is de echte schutter, zo beweert hij. Tot nu toe werd aangenomen dat oud-verzetstrijder en royalist François Goossens de dodelijke schoten had gelost. Maar volgens de man uit Halle vuurde Goossens enkel een schot af bij het weglopen. Historici vragen zich vooral af wie de opdrachtgevers waren van de moord.

Bron » VRT Nieuws