Inschrijving voor opheldering moord op Julien Lahaut brengt te weinig op

De publieke inschrijving om te helpen bij de opheldering van de moord op Julien Lahaut heeft slechts 10 procent van het benodigde bedrag opgeleverd. De inschrijving werd in november 2009 op initiatief van Europarlementslid Véronique De Keyzer (PS) gelanceerd. Woensdag werd in Seraing de 60ste verjaardag van de moord op het communistische parlementslid herdacht.

Op zes maanden tijd werd ongeveer 40.000 euro ingezameld, terwijl het Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (SOMA) 400.000 euro nodig heeft om het wetenschappelijke onderzoek te doen dat De Keyzer vraagt.

Zij zal het dossier op de tafel van de volgende federale regering leggen. Ondertussen houdt ze de giften van de honderden particulieren bij. “De oplossing ligt wellicht in een mengeling van de fondsen van het grote publiek en een financiering door de overheid.”

Julien Lahaut werd op 18 augustus 1950 in Seraing vermoord, enkele dagen nadat hij in de Kamer “Vive la République!” geroepen zou hebben bij de eedaflegging van koning Boudewijn. De moord bleef tot dusver onopgehelderd.

Bron » Het Laatste Nieuws