Nooit zoveel illegale wapens in ons land

De politiediensten in ons land hebben vorig jaar 7.871 illegale wapens (van verboden messen tot oorlogsvuurwapens) in beslag genomen. Dat zijn er 21 per dag. Het gaat om een absoluut record, zo schrijven Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg.

Volgens het Centraal Wapenregister zijn er in België momenteel ongeveer één miljoen vuurwapens in omloop waarvoor een vergunning werd afgeleverd.

“Het aantal illegale wapens dat circuleert is nauwelijks te schatten”, luidt het bij de politie. “We weten alleen dat het om een zeer groot aantal gaat. Dat blijkt ook uit het recordaantal in beslag genomen wapens in 2009.”

De wapenwet van 2008 heeft de vrije verkoop van wapens aan banden gelegd. Maar wie zijn weg een beetje kent, kan zonder al te veel problemen een revolver, pistool of oorlogsgeschut kopen op de zwarte markt. De meeste illegale wapens komen uit de vroegere Oostbloklanden en zijn hier voor enkele honderden euro te koop.

De 7.871 illegale wapens die vorig jaar in beslag zijn genomen werden door politiediensten aangetroffen tijdens interventies of bij controle-acties.

Bron » De Standaard