“Onbekeken video’s Dutroux hadden levens kunnen redden”

Het Nederlandse actualiteitenmagazine Netwerk heeft in een terugblik op de zaak-Dutroux woensdagavond naar eigen zeggen nooit eerder vertoonde beelden getoond die de politie hadden toegelaten om Dutroux al een jaar eerder te ontmaskeren. Netwerk kreeg enkele homevideo’s van Dutroux uit het onderzoeksdossier in handen.

Ze zouden gevonden zijn tijdens een huiszoeking door toenmalig rijkswachter René Michaux in het huis van Dutroux in Marcinelle, maar een jaar onbekeken op het bureau van de politie blijven liggen zijn. Op één video is Dutroux te zien terwijl hij een minderjarig verdoofd meisje aan het verkrachten is.

Op een andere video toont hij de kelder in Marcinelle waar hij meisjes gevangen hield, aldus de Concentra-kranten. Als de politie die video’s in 1995 had bekeken, had het spoor eerder naar Dutroux geleid en hadden twee slachtoffertjes wellicht nog gered kunnen worden, aldus Netwerk. Dutroux werd aangehouden in 1996 en nadien veroordeeld tot levenslang.

Bron » Knack