Turtelboom wil meer processen afkopen

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) wil dat de parketten veel meer gebruikmaken van de nieuwe wet die criminelen toelaat op elk moment hun proces af te kopen. De regering bereikte daarover een jaar geleden al een akkoord, maar de procureurs-generaal zijn het nog altijd niet eens over een nationale rondzendbrief over de manier waarop verdachten van alle soorten misdrijven deals mogen sluiten met de aanklager.

Annemie Turtelboom (Open VLD), minister van Justitie, luidt de alarmbel over de wet die criminelen toelaat hun proces af te kopen. Al een jaar geleden bereikte de regering daarover een akkoord. Voortaan mogen verdachten van alle soorten misdrijven op elk moment een veroordeling afkopen.

Maar een jaar later is er bij het gerecht nog altijd geen rondzendbrief. Dat vernam De Tijd. Er zijn dus nog altijd geen nationale richtlijnen voor de aanklagers wanneer en hoe criminelen hun proces mogen afkopen.

“De minister klopt nu op tafel bij de procureurs-generaal om de rondzendbrief zo snel mogelijk uit te vaardigen”, zegt de woordvoerster van Turtelboom. “In Antwerpen, Brussel en Gent zijn al plaatselijke richtlijnen verspreid. Maar er moet dringend een leidraad komen voor heel België. We willen dat de wet breder wordt toegepast, in heel het land. We leven in budgetair moeilijke tijden. En meer minnelijke schikkingen met verdachten betekenen veel meer geld voor de schatkist.”

In maart vorig jaar kondigden de partijen van de regering-Leterme een revolutionaire wetswijziging aan. Ze wilden de wet op de minnelijke schikkingen in strafzaken drastisch uitbreiden. Voortaan zouden verdachten op elk moment hun proces kunnen afkopen. Zelfs als het proces al begonnen is. Zelfs als er in eerste aanleg of in beroep al een uitspraak is geweest. Zolang de uitspraak niet definitief is, kan de crimineel nog onderhandelen met de aanklager.

En dat niet alleen in fraudezaken, maar voor bijna alle soorten misdrijven. De nieuwe regeling moest niet alleen de achterstand bij de parketten – zeker in fraudezaken – helpen weg te werken. Het zou ook ettelijke miljoenen euro’s extra opleveren voor de schatkist. Maar in het college van procureurs-generaal is vandaag nog altijd discussie over de manier waarop de nieuwe wet moet worden toegepast.

Volgens welingelichte bronnen zijn er nog twee grote discussiepunten. In welke mate moet de verdachte die de deal sluit met de aanklager een volledige openheid bieden? Hoe strenger de eisen, hoe groter de drempel om een deal te bereiken. Maar ethisch ligt dat moeilijk. En in welke mate moet de verdachte effectief elke cent kunnen betalen van de getroffen schikking? Kan een deel van de schikking alleen op papier bestaan?

De procureurs-generaal zijn het wel eens over andere kwesties. Zo zal de rondzendbrief openbaar zijn zodat iedereen weet onder welke voorwaarden er deals gesloten kunnen worden met criminelen. Ook zullen alleen de opgeleide magistraten deals mogen sluiten. En alle partijen – verdachten, slachtoffers en aanklager – moeten akkoord gaan.

Bron » De Tijd