10,2 miljoen euro extra middelen voor Justitie

Bij de nieuwe uitgaven gaat 10,2 miljoen euro naar Justitie. Het grootste deel daarvan dient voor het verlenen van juridische bijstand, terwijl 1,1 miljoen euro is uitgetrokken om de uitvoering van korte straffen te verbeteren. Op veiligheidsvlak wordt 2 miljoen euro vrijgemaakt voor het betalen van overuren bij de federale politie. Volgend jaar neemt het aantal inspecteurs met 500 toe.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) had eerder aangekondigd dat ze meer geld voor strafuitvoering zou vragen. De extra middelen die ze tijdens het begrotingsconclaaf kreeg, zullen volledig naar het verhogen van het aantal mensen onder elektronisch toezicht en het aantal werkstraffen en de oprichting van snelrechtkamers gaan.

Concreet komen er 43 voltijdse werkkrachten bij voor de opvolging van personen onder elektronisch toezicht en voor de coördinatie van de plaatsen en uitvoering van de werkstraffen. Het extra personeel gaat in de eerste plaats naar de justitiehuizen met de meeste achterstand: Antwerpen, Brussel, Brugge, Luik en Oudenaarde. Turtelboom herinnerde eraan dat de regering dit jaar 200.000 euro investeert in enkelbanden met spraakherkenning. Dat bedrag moet volgend jaar verdubbelen.

Daarnaast komen er in heel het land snelrechtkamers. Die zullen snel uitspraak kunnen doen in zaken die juridisch-technisch eerder eenvoudig in mekaar zitten, zoals winkeldiefstallen, vechtpartijen, kleine oplichting en afzetterij.

Het kader van de penitentiaire beambten blijft behouden. Ook het contract met de gevangenis van Tilburg wordt met een jaar verlengd. De regering besliste ook eenmalig 9 miljoen euro extra te investeren in de kosteloze rechtsbijstand (pro deo). Wel plant de minister een grondige hervorming van het systeem.

Ze herinnerde in een adem aan een Europese richtlijn die daarover trouwens op komst is. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet verkreeg dat de jaarlijkse aanwerving van politie-inspecteurs vanaf volgend jaar verhoogt van 1.000 naar 1.400. Tegen 2013 is ook sprake van nog eens 100 extra aanwervingen bij de federale politie.

Nog dit jaar, vanaf 1 augustus, gaat 2 miljoen euro naar het betalen van overuren bij de federale politie. Milquet rekende voor dat het gaat om 70.000 uren, ofwel 122 eenheden voor de vijf laatste maanden van het jaar. Boven de 45 calltakers voor de noodoproepdiensten die een maand geleden werden aangeworven, zullen er bovendien nog eens 51 worden aangetrokken.

Bron » De Morgen