Nieuw DNA-spoor Bende is wellicht bloed van Killer

Het nieuwe DNA-profiel in de zaak van de Bende van Nijvel is afkomstig van een bloedvlek aan de binnenkant van een kogelwerend vest. Als dat vest bij de laatste overval van de Bende in Aalst werd gebruikt, zoals de speurders vermoeden, dan hebben zij wellicht het DNA-profiel van Killer te pakken, de man die 23 van de 28 doden op zijn geweten heeft.

Het kogelwerende vest waarop het bloedspoor werd aangetroffen, werd in 1986 in Ronquières uit het kanaal Brussel-Charleroi opgevist. Het vest was een van de zeven exemplaren die in 1983 door de Bende gestolen werden.

Het vest lag in een van de zakken die in de nacht van 10 op 11 november 1985, de nacht na de overval op het Delhaizewarenhuis in Aalst, in het kanaal gegooid werden. Die zakken bevatten niet alleen wapens, maar ook verscheidene voorwerpen die onder meer afkomstig waren van de overval in Aalst.

Dat laatste stemt de Bende-speurders tot nadenken. Want de enige keer dat de overvallers van de Bende onder vuur werden genomen, was bij de overval in Aalst. Daarbij zou een van hen gewond geraakt zijn. Na de bloedige raid vertrokken de moordenaars in een VW Golf, waarvan de achterklep open stond. ‘Killer’, de meest bloeddorstige van de overvallers, zat in de koffer.

Om de vlucht veilig te stellen, schoot hij op alles en iedereen die hen een strobreed in de weg wou leggen. Een agent schoot viermaal op de vluchtende auto. Hij is er nog altijd van overtuigd dat hij de man in de koffer geraakt heeft. En die man droeg een kogelwerend vest, daar zijn de speurders van overtuigd.

De puzzelstukken passen dus mooi in elkaar om te zeggen dat het nieuwe DNA-profiel dat van Killer kan zijn. Maar dan stelt zich nog de vraag of zijn naam ooit uit een databank zal komen. In 1985 was DNA immers een onbekend begrip en toen werden dus ook geen DNA-databanken samengesteld.

Als de theorie klopt dat de gewonde Killer na de overval in Aalst in het Bois de la Houssière, tussen ’s Gravenbrakel en Nijvel, begraven werd, dan is het DNA-profiel van Killer nooit in een databank opgenomen.

De speurders hopen dus stiekem dat Killer die nacht niet is omgekomen, maar dat hij later, zeg maar in de jaren ’90, nog om een of andere reden tegen de kar van het gerecht is gereden. En dat toen ook zijn DNA is afgenomen. Dan zouden die speurders tenminste over een naam beschikken. En zelfs als Killer daarna is overleden, dan kan zijn naam toch nog helpen om na te gaan met wie hij enkele jaren voordien optrok.

De onderzoekers zitten wel verveeld met het wachten op de resultaten van de DNA-analyse. De zak waaruit de kogelwerende vest met het bloedspoor werd gehaald, bevatte immers ook voorwerpen die verwezen naar feiten uit de jaren 1982 en 1983, toen de eerste reeks overvallen plaatsvond.

Het is echter onmogelijk om het bloedspoor op het kogelwerende vest te dateren. Mocht de bloedvlek uit de eerste Bende-periode stammen, dan valt het Killer-spoor meteen stil. Want het staat intussen vast dat de twee reeksen overvallen wel door dezelfde personen werden georganiseerd, maar door verschillende daders werden uitgevoerd.

Bron » De Standaard