Speurders graven weer naar graf killer Bende van Nijvel

Het Disaster Victim Identification team van de federale politie gaat eind deze maand in het Bois de la Houssière in ’s Gravenbrakel op zoek naar het graf van de killer van de Bende van Nijvel. Deze doder heeft 23 van de 28 slachtoffers van de Bende op zijn geweten. De speurders zullen een strook bos van ongeveer 1 hectare onder de loep nemen.

Twee paren vertelden enkele maanden geleden aan de onderzoekscel naar de Bende van Nijvel dat ze drie uur na de bloedige overval op het Delhaize-warenhuis in Aalst, op 9 november 1985, in het Bois de la Houssière een VW Golf hebben zien staan. Voor de auto lag een lichaam op de grond. Een lange man en een oudere metgezel overlegden naast de Golf.

Volgens de Bendespeurders hebben ze mogelijk de reus en de oudere man van de Bende naast het lichaam van de doodgeschoten killer gezien. Agent Eddy N. uit Aalst blijft er immers bij dat minstens één van de drie kogels, die hij op 9 november 1985 met zijn Smith & Wesson .38 revolver heeft afgevuurd naar de vluchtende Golf van de Bende, de killer heeft geraakt. De doder zat in de openstaande koffer van de Golf en vuurde op alles en iedereen. Vraag is nu of de reus en de oudere man de killer in het Bois de la Houssière hebben begraven.

In januari werd deze hypothese al eens nagetrokken, maar toen leverde het graafwerk niets op. Een landbouwer, van wie een veld aan het bos paalt, herinnerde zich dat hij in de periode van de overval in Aalst had vastgesteld dat een stuk grond van twee bij één meter van zijn pas bewerkte veld helemaal was omgewoeld. De speurders lieten de plek onderzoeken en uitgraven. Zonder succes.

Nu wordt een tweede poging ondernomen. Het terrein wordt twintig centimeter diep afgegraven. Dat is voldoende om een mogelijk graf te ontdekken, menen de speurders. De werken nemen een week in beslag.

Bron » De Standaard