Graf van ‘Killer’ misschien ontdekt

De vondst van menselijke resten op het terrein van een schroothandel in Elouges doet hoop rijzen bij de onderzoekscel naar de Bende van Nijvel. Experts moeten uitmaken of in Elouges, nabij Dour, het graf is gevonden van de zogenaamde ‘Killer’. Dat is de man die 23 van de 28 slachtoffers van de Bende op zijn geweten heeft. Bij een schroothandelaar werd woensdagavond een skelet gevonden naast een muur op het terrein waar de handelaar autowrakken stockeerde.

De speurders zijn wellicht pas vandaag klaar met het weghalen van dat skelet. De vondst gebeurde net toen de onderzoekers het terrein na drie dagen vruchteloos zoeken, weer wilden vrijgeven. ‘Het is te vroeg om een direct verband te leggen met de feiten van de Bende van Nijvel’, zegden de onderzoeksleiders Eddy Vos en Lionel Ruth gisteren. Maar onderhuids is de spanning binnen de onderzoekscel voelbaar gestegen.

‘Een antropoloog moet ons vertellen hoe oud dat graf is. Als het ouder is dan 1982, dan is dit voor ons een maat voor niets. Als het wel uit die periode of een latere periode dateert, moeten we verder zoeken. Het volgende probleem zal dan de identificatie van de overledene zijn. Helaas is het teruggevonden gebit onvolledig. Dat zal het identificatieproces moeilijker maken. We kunnen natuurlijk het DNA vergelijken met DNA-materiaal uit het Bende-dossier. Maar de kans is reëel dat dat niets oplevert’, klinkt het in onderzoekskringen.

Een van de vaakst gehoorde hypotheses is dat in Elouges het graf kan gevonden zijn van de zogenaamde ‘Killer’ van de Bende. Hij zou verantwoordelijk zijn voor 23 van de 28 moorden in het dossier. Volgens een analyse zou de Bende uit drie leden hebben bestaan: de ‘Oude’, de ‘Killer’ en de ‘Reus’. De Oude zou vandaag al diep in de zeventig zijn en mogelijk al overleden, denkt de onderzoekscel.

Maar de ‘Killer’ zou op 9 november 1985, bij de laatste en de bloedigste overval van de Bende, op het Delhaize-warenhuis in Aalst, dodelijk gewond geraakt zijn. Er vielen in totaal acht doden bij die overval. De Aalsterse politieman en schietinstructeur Eddy Nevens is ervan overtuigd dat hij de Killer heeft geraakt terwijl die vanaf de achterbank van een vluchtende VW Golf in het rond schoot.

De hypothese dat de Killer later bezweken is en door zijn kompanen op een geheime plek werd begraven, is niet nieuw. Het leidde in september 2004 al tot een grootscheepse zoektocht in het Bois de la Houssière, het bos bij Nijvel, waar de Bende zich duidelijk veilig voelde. Getuigen hadden er toen enkele uren na de overval in Aalst twee mannen naast een VW Golf zien staan, terwijl een derde man op de grond lag. Maar de zoekactie leverde geen resultaat op.

De speurders hopen dat ze deze keer prijs hebben. Ze zijn in Elouges beginnen te zoeken op basis van inlichtingen over bepaalde figuren uit het milieu van de schroothandelaars die herhaaldelijk in het Bende-dossier opduiken. En die figuren zouden ook in Elouges gepasseerd zijn. Toeval?

Bron » De Standaard