Beenderen onbekende man in Henegouwen werden verplaatst

Bij de opgravingen in Elouges kwam veel meer boven dan het skelet: nog drie graven uit de negende eeuw, beenderen van dieren, regenputten en zelfs de restanten van een wielerbaan. De onbekende man – jonger dan 40, 1,75 meter groot – die is opgegraven in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, lag niet in zijn eerste graf in het Henegouwse Elouges. Hoogstwaarschijnlijk werd het skelet elders opgegraven en nadien terug begraven, op het terrein van de schroothandel waar de speurders het vonden. De beenderen worden nu in het buitenland verder onderzocht en in de tijd geplaatst.

Commissaris Eddy Vos, leider van de speciale onderzoekscel Waals-Brabant, durft niet spreken van een doorbraak. Hij kan echter niet ontkennen dat de ontdekking van het skelet in Elouges, bij Dour bijzonder interessant is voor het nu al meer dan 20 jaar lopende onderzoek naar de Bende van Nijvel. “De beenderen vormen samen het volledige skelet van een man die jonger was dan 40 jaar. Een expertise die in het buitenland wordt uitgevoerd, moet de leeftijd nauwkeuriger bepalen”, legt Eddy Vos uit.

Volgens onze informatie werd het skelet hoogstwaarschijnlijk herbegraven. Daarom lagen de beenderen in het graf door elkaar gegooid. De onbekende man was ongeveer 1,75 meter groot. “Het graf heeft geen uitstaans met het kerkhof van Elouges dat ongeveer 150 meter verder ligt. Er is ook geen link met de drie graven uit de negende eeuw die wij op grotere diepte hebben aangetroffen. Gelukkig is het gebit van de dode man in vrij goede staat teruggevonden. Het onderzoek van de tanden zal nuttige inlichtingen opleveren, niet alleen over het DNA van de onbekende, maar ook over de omgeving waar hij de eerste tien jaren van zijn leven heeft doorgebracht”, zegt de speurder.

Maar voor alles willen de speurders weten wanneer de onbekende man is overleden. “Datering met de koolstof 14-methode (zie inzet) kan ons vertellen of hij méér of minder dan 60 jaar geleden is overleden. In het eerste geval is de kous voor ons meteen af, want de eerste feiten van de Bende van Nijvel werden in 1982 gepleegd. Is hij later overleden, dan zou hij gelinkt kunnen worden aan de periode van 1982 tot 1985, waarin de Bende haar 28 slachtoffers heeft gemaakt.”

“Dan zullen wij het DNA van de nu gevonden tanden vergelijken met het DNA dat de moordenaar van taximan Constantin Angelou op acht sigarettenpeuken in de asbak van de taxi heeft achtergelaten. Mocht dat een positief resultaat geven, dan staan wij een stap dichter bij de hypothese dat wij in Elouges het graf van de Killer van de Bende van Nijvel gevonden hebben.”

Het zal nog drie weken duren alvorens de speurders weten of het overlijden van ‘de onbekende van Elouges’ past in het plaatje van het Bende-onderzoek. Intussen graven ze de komende dagen het terrein van de schroothandel volledig af. “Tot op een diepte van 4 meter, want dieper is de grond onaangeroerd gebleven”, vervolgt Eddy Vos. “Wij hebben er al beenderen gevonden van dieren, regenputten en sceptische putten die wij hebben leeggehaald en zelfs de overblijfselen van een wielerbaan. Maar tot dusver geen andere menselijke resten die ons kunnen interesseren en ook nog geen wapens.”

Bron » De Standaard