“Als dit de killer is, kennen we ook de reus”

Drie graftombes met skeletten uit de 9de eeuw en een veel recenter geraamte van een man. Dat is wat speurders tot nu toe gevonden hebben bij zoekacties in Elouges. Het laatste lijk zou wel eens ‘de killer’ van de Bende van Nijvel kunnen zijn. Het was een Waalse gangster die op zijn sterfbed vertelde dat ‘de killer’ op het terrein van een schroothandelaar in Elouges, in de provincie Henegouwen, begraven ligt.

Het beruchtste lid van de Bende van Nijvel, die tussen 1982 en 1985 bij overvallen 28 slachtoffers maakte, werd volgens onderzoekers bij de raid op de Delhaize van Aalst door een politieman neergeschoten. Zijn kompanen zouden hem nog dezelfde dag begraven hebben in de buurt van de Belgisch- Franse grens. Mogelijk nadat ze hem zelf het genadeschot gaven.

Commissaris Eddy Vos, leider van de cel die de Bende-moorden onderzoekt, durft nog niet spreken van een doorbraak. Maar het is duidelijk dat de speurders meer en meer beginnen te geloven dat ze na ruim twintig jaar onderzoek eindelijk prijs hebben.

Het hele terrein in Elouges, bij Dour, wordt tot op een diepte van vier meter afgegraven. Tot nu toe leverde dat drie graftombes uit de negende eeuw op. “De drie skeletten lagen op een identieke wijze begraven. Met de hoofden in dezelfde richting. Het vierde geraamte lag een eind verder op. Uit de manier waarop het begraven lag, vermoeden we dat het lichaam eerst ergens anders moet gelegen hebben en dat het herbegraven werd.”

De beenderen zijn nu naar een buitenlands labo gestuurd voor verder onderzoek. Via koolstof 14-datering kan bepaald worden hoe oud het skelet is. “Probleem is dat met deze methode geen exacte sterfdatum kan bepaald worden. Wel of het lichaam langer dan zestig jaar begraven ligt of niet. In het eerste geval zal het de zoveelste ontgoocheling zijn. In het tweede geval komen we weer een stapje dichter bij een oplossing. Op basis van dna-onderzoek zal dan onderzocht worden of het effectief om het meest gewelddadige lid van de Bende van Nijvel gaat”, zegt Lionel Ruth van de Cel Waals Brabant.

Zou het hier om de gezochte moordenaar zijn, is de kans groot dat men ook de reus ontmaskerd heeft. Daniël Blanchart, op wiens terrein de skeletten zijn gevonden, heeft immers het perfecte profiel.

Bron » Gazet van Antwerpen