Dutroux-aanklager Bourlet gaat met pensioen

“J’irai jusqu’au bout, si on me laisse faire”. Michel Bourlet, de openbare aanklager in de zaak-Dutroux die de gevleugelde woorden sprak, gaat op 28 februari met pensioen. De 60-jarige Bourlet wordt als substituut-procureur des Konings bij de rechtbank van eerste aanleg in Neufchâteau op zijn verzoek in ruste gesteld, meldt het Belgisch Staatsblad. Het Staatsblad van 3 februari kondigt de pensionering van de voormalige procureur des Konings aan.

“Bij koninklijk besluit van 22 april 2008, dat in werking treedt op 28 februari 2009, is de heer Bourlet, M., substituut-procureur des Konings bij de rechtbank van eerste aanleg te Neufchâteau, op zijn verzoek, in ruste gesteld. Hij kan zijn aanspraak op pensioen laten gelden en het is hem vergund de titel van zijn ambt eershalve te voeren.”

Bourlet, procureur des Konings in Neufchâteau sinds 1984, kwam in 1996 met onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte in de schijnwerpers toen de zaak-Dutroux losbarstte. Op 9 augustus 1996 verdween aan het zwembad van Bertrix de 14-jarige Laetitia Delhez. Na de arrestatie van Marc Dutroux, Michelle Martin en Michel Lelièvre worden Delhez en Sabine Dardenne op 15 augustus bevrijd uit de kelder van het huis van Dutroux in Marcinelle.

Bourlet wil de zaak tot op de bodem uitzoeken. “J’irai jusqu’au bout, si on me laisse faire”, verklaart hij op 24 augustus. De euforie na het terugvinden van Delhez en Dardenne sloeg om in verdriet, toen de lichamen van de vermiste meisjes Julie Lejeune, Mélissa Russo, An Marchal en Eefje Lambrecks werden ontdekt.

Connerotte werd in oktober 1996 bovendien van de zaak-Dutroux gehaald. Het Hof van Cassatie oordeelde toen in het zogenaamde spaghetti-arrest dat hij als onderzoeksrechter blijk had gegeven van partijdigheid, omdat hij deelnam aan een benefietbijeenkomst voor de ouders van de verdwenen kinderen.

Ook Bourlet zat daar aan tafel, maar als vertegenwoordiger van het openbaar ministerie mocht hij aanwezig zijn.Met de nieuwe onderzoeksrechter Jacques Langlois kwam Bourlet herhaaldelijk in conflict over het onderzoek naar “de netwerken” rond Dutroux en de rol van onder meer Michel Nihoul in de zaak.

Het duurde tot 22 juni 2004 tot Dutroux veroordeeld werd tot levenslang en tien jaar terbeschikkingstelling. Nihoul werd vrijgesproken van betrokkenheid bij de ontvoeringen en kreeg vijf jaar gevangenisstraf voor drugshandel en bendevorming. Bourlet zette in 2007 een stap terug en werd als procureur des Konings in Neufchâteau opgevolgd door Vincent Cambier. Sindsdien was Bourlet opnieuw gewoon substituut-procureur des Konings.

Bron » De Morgen