Joan De Winne gaat met pensioen

Joan De Winne, het diensthoofd van het Slachtofferidentificatieteam van de federale politie, gaat woensdag met pensioen. Het Disaster Victim Identification Team van de federale politie werd in januari 1987 opgestart en kreeg 2 maanden later al een eerste grote opdracht: de identificatie van de slachtoffers die omkwamen in de Herald of Free Enterprise, de ferry die kapseisde voor de haven van Zeebrugge.

Maar Joan De Winne raakte bij het grote publiek pas bekend door de zoekacties naar de slachtoffers van Marc Dutroux. Mensen zullen hem het best blijven herinneren als de commissaris met het eeuwige petje op. De zaak Dutroux betekende ook een keerpunt voor zijn DVI-team, vanaf dan bekwaamde het team zich ook in het zoeken naar begraven of verborgen slachtoffers in criminele dossiers.

In 1999 roept het Internationaal Straftribunaal voor Joegoslavië de expertise van het DVI-team in om in Kosovo slachtoffers van etnische zuiveringen te identificeren. Enkele jaren later wordt De Winne ook nog es als forensisch expert aan het werk gezet in Macedonië. De Winne en zijn team werken onder het motto: “werken met doden, voor levenden”, ze willen slachtoffers vinden om de nabestaanden zekerheid te geven over wat met hun dierbaren gebeurd is.

Slachtoffers kunnen op verschillende manieren geïdentificeerd worden: aan de hand van zaken die op het lichaam gevonden worden, door de tanden, door DNA-analyse of door het nagaan van hun medische verleden, namelijk welke operaties een slachtoffer tijdens zijn of haar leven onderging.

De Winne pleit al lang voor een vijfde techniek: slachtoffers identificeren via hun oren, maar die techniek is nog niet ontwikkeld. De Winne is 54 en gaat het nu over een totaal andere boeg gooien. Hij verhuist naar Diksmuide en gaat er, samen met zijn vrouw, mensen opleiden om leiding te geven.

Maar het forensisch onderzoek laat hij nog niet helemaal los, de opbrengst van zijn boek “Als doden een gezicht krijgen”, over 20 jaar DVI-team, gaat naar dat onderzoek. Het is zijn grote droom om ooit een coördinerend orgaan op het niveau van de VN op te richten. In geval van schending van de mensenrechten zouden forensische experts dan wetenschappelijke bewijzen kunnen verzamelen voor een onderzoekstribunaal.

Bron » VRT Nieuws