Cel Waals Brabant zoekt naar lijk ‘killer’

Nadat in februari 2004 een eerste zoektocht naar het lijk van de ‘killer’ niets oplevert, wordt er door de Cel Waals Brabant op 27 september een tweede poging ondernomen om het lijk te vinden. Het actieterrein, een stuk van een hectare in het Bois de la Houssiere in ’s Gravenbrakel. Waarom de onderzoekers na 18 jaar beginnen graven is niet echt duidelijk.

Er waren een paar getuigen opgedoken die verklaarde dat ze in de nacht van 9 op 10 november 1985 een Golf GTI zagen staan in het bos, met daarnaast een oudere man en een grote man. Op de grond lag een levenloos lichaam van een niet gekende persoon. Waarom de getuigen pas na 18 jaar opduiken is evenmin bekend. Na de overval op de Delhaize in Aalst had agent Freddy N. een paar schoten gelost in de richting van de vluchtende Golf.

Tijdens de reconstructie was gebleken dat de politieagent te ver verwijderd was om raak te kunnen schieten. En de man heeft nooit een proces verbaal ingediend over het voorval. Achttien jaar na de feiten vermoeden de speurders dat de agent wel raak schoot en beginnen de graafwerken. Nadat in de loop van de week een uurwerk, enkele oude een frank stukken, een jas en kogelhulzen gevonden werden, besloten de onderzoekers om de graafwerken na anderhalve week te stoppen.

Ze keerden terug naar Charlerloi zonder lijk. Onderzoeksrechter Eddy De Vos mocht zijn fles champagne terug in de ijskast zetten. Twee weken later werd duidelijk dat de jas, de muntjes, de bril en de kogels niets met de Bende te maken hadden. Vroegere speurders van de Deltacel in Dendermonde zijn altijd al wantrouwig geweest tegenover de speurders in Jumet. “Er waren meer daders, meer wagens en er was helemaal geen lijk.

Een agent van de gemeentepolitie weet nu plots te melden dat hij een van de gangsters getroffen heeft bij de vlucht van de Bende uit Aalst. Zever, zeg ik. Als dat echt gebeurd was, had hij dat destijds moeten melden, wat hij niet gedaan heeft. Maar Jumet bouwt daar een werkhypothese op. Dat is onrustwekkend. Hoe kun je in godsnaam resultaat boeken in een onderzoek als je opereert op wolk 27.856, ergens heel ver weg van de realiteit?”

Bron » De Morgen