Graafwerken in onderzoek Bende van Nijvel van start

In het bos van La Houssière bij ’s Gravenbrakel wordt gezocht naar de killer van de Bende van Nijvel, één van de daders die tijdens de bloedige overvallen van de bende het merendeel van de moorden zou hebben begaan.

Drie magistraten, voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg van Charleroi Lacroix, procureur des konings Claude Michaux en onderzoeksrechter Jean-Pol Raynal, belast met het onderzoek naar de Bende van Nijvel gaven deze middag tekst en uitleg bij de graafwerken.

In het bos werden al twee auto’s teruggevonden waarvan verondersteld wordt dat ze gebruikt werden door de bende. Er lagen ook cheques waarvan men weet dat ze komen van overvallen van de bende in Overijse en Eigenbrakel.

Getuigen maakten ook gewag van verdachte handelingen op zo’n driehonderd meter van de plaats waar de auto’s werden teruggevonden. Bij die handelingen was sprake van een VW Golf en een witte Mercedes, voertuigen die bij de overvallen gezien werden.

Deze plek in het bos is 53 kilometer verwijderd van Aalst, de plaats van de laatste en bloedigste overval van de Bende van Nijvel waarbij acht mensen om het leven kwamen. De nacht na die overval hebben hebben getuigen een VW Golf in het bos van la Houssière gezien.

In de nabijheid zag men een man die als “groot” werd omschreven (het zou om de “reus” kunnen gaan, zoals men één van de daders van de overvallen vaak heeft omschreven), en een man die merkelijk ouder was. In hun buurt lag ook een lichaam op de grond. Volgens getuigen namen daar drie mannen aan de overval in Aalst deel. Ze voldoen aan de beschrijvingen van de mannen die in het bos gezien werden.

De daaropvolgende nacht werden nog eens een VW Golf en een Mercedes gezien dichtbij een kanaal. Daar werden verschillende voorwerpen, waaronder kogels, in het water gegooid. Een half uur daarna werd een VW Golf uitgebrand teruggevonden. Het lichaam dat men op de grond heeft zien liggen zou dat kunnen zijn van één van de overvallers, de killer.

Eén van de politieagenten die in Aalst is tussengekomen, een schietinstructeur, heeft in de achterruit van de VW Golf geschoten en denkt dat hij de passagier in de wagen heeft geraakt. Speurders gaan nu na of het om dezelfde persoon gaat en of de killer in het bos van la Houssière begraven ligt.

Het gerecht baseert zich voor deze graafwerken op een doorgedreven gedragsonderzoek van de daders en op vier getuigenissen die pas enkele maanden geleden onder hypnose verklaringen hebben afgelegd.

“Zelfs indien er slechts tien procent kans is om in het bos iets te vinden, mogen we deze mogelijkheid niet links laten liggen”, zei procureur Michaux, die erop wees dat de vergoeding die Delhaize destijds beloofd heeft voor wie voor een doorbraak in het dossier kan zorgen, nog altijd beschikbaar is.

Het gerecht meent ook over DNA-materiaal te beschikken waar een lijk dat zou gevonden worden, mee kan vergeleken worden. Het gaat om sigarettenpeuken die gevonden werden in de asbak van de auto van taximan Angelou. Hij had in januari 1983 in Brussel een klant opgepikt en werd dood in zijn auto teruggevonden voor het consulaat van Frankrijk in Bergen.

Maandag zal op het terrein in het bos in eerste instantie het struikgewas worden verwijderd. Vervolgens, waarschijnlijk pas dinsdag, zal er gegraven worden. De werken zullen vermoedelijk een week duren.

De onderzoekscel die nog steeds met het onderzoek naar de Bende van Nijvel belast is, is in Jumet gevestigd. Er werken nog steeds zeven speurders op tijdelijke basis. Vier magistraten zijn met de opvolging belast. Er is een Frans- en Nederlandstalige leider van het onderzoek.

De magistraten herhaalden maandag dat de families van de 28 dodelijke slachtoffers van de bende regelmatig op de hoogte gehouden worden van de evolutie van het speurwerk. Een volgende bijeenkomst met die familieleden moet in december van dit jaar plaatsvinden.

Bron » De Standaard