Graafwerken in Dour in Bende van Nijvel-onderzoek

De federale politie, onder wie leden van het Disaster Victim Identification-team, graaft sinds gisteravond in een tuin in de Handelsstraat in Elouges, een deelgemeente van Dour. Volgens de regionale krant Le Province, die er dinsdagavond over bericht op haar website, houdt het onderzoek mogelijk verband met de Bende van Nijvel. Ook dinsdag waren er opgravingen. De Bende van Nijvel was actief van 1982 tot en met 1985. Bij de bloedige overvallen op warenhuizen kwamen minstens 28 mensen om het leven.

Door wapens die nabij het Hellend Vlak van Ronquières werden teruggevonden konden de overvallen aan elkaar gelinkt worden. De speurders graven een terrein af waar sinds 1980 auto’s worden gesloopt. Ze benadrukken dat de zoekwerken geen verband houden met de persoon die het terrein nu uitbaat. Er wordt op het terrein gezocht met radars en metaaldetectoren. Er wordt helemaal niet gezocht naar lijken, luidt het. Het slachtofferidentificatieteam DVI is wel ter plaatse, maar dat is om administratieve redenen.

De zoekwerken zouden normaal gezien vanavond afgerond moeten zijn, tenzij er zaken ontdekt worden die verder zoekwerk vragen. De zoekactie op het terrein kwam er niet na bepaalde bekentenissen. Op basis van allerhande informatie en toetsing van bepaalde elementen uit het onderzoek, wordt die plaats als geschikt beschouwd om bepaalde zaken te verstoppen. Tot nu toe heeft de zoektocht nog niets opgeleverd.

Bron » De Morgen