Zoekactie naar wapens Bende van Nijvel levert voorlopig niks op

In Dour, in de provincie Henegouwen, is het gerecht op zoek naar wapens van de Bende van Nijvel. Tot nu toe leverden de graafwerken niks op. De Cel Jumet, die het onderzoek naar de Bende van Nijvel voert, liet woensdag weten dat er in Dour gezocht wordt naar wapens of onderdelen van voertuigen die verband houden met de Bende van Nijvel.

Bij het afgraven worden de grote middelen ingezet. Er wordt op het terrein gezocht met radars en metaaldetectoren. Er wordt helemaal niet gezocht naar lijken, luidt het. Het slachtoffer-identificatieteam DVI – Disaster Victim Identification – is wel ter plaatse, maar dat is om ‘administratieve redenen’ en omdat het DVI-team de Civiele Bescherming aanstuurt, die ook ter plaatse is.

Op het terrein dat nu onderzocht wordt, is sinds het begin van de jaren 1980 een sloopbedrijf gevestigd. De zoekwerken houden geen verband met de persoon die het terrein nu uitbaat, luidt het in Jumet. De zoekwerken zouden normaal gezien woensdagavond afgerond moeten zijn, tenzij er zaken ontdekt worden die verder zoekwerk vragen. De zoekactie kwam er niet na bepaalde bekentenissen.

Op basis van allerhande informatie en toetsing van bepaalde elementen uit het onderzoek, wordt die plaats als geschikt beschouwd om bepaalde zaken te verstoppen. De Bende van Nijvel was in twee periodes actief in België en in Frankrijk. Ze zaaide terreur met een reeks aanslagen, onder meer op warenhuizen. Daarbij kwamen in totaal 28 mensen om, onder wie ook kinderen. De daders zijn nooit gevonden.

Bron » De Standaard