Graafwerken naar de ‘killer’

In het bos van La Houssière vlakbij ‘s-Gravenbrakel wordt gegraven naar het lijk van de ‘killer’, een van drie bendeleden van de Bende van Nijvel die in de jaren tachtig bloedige overvallen pleegden, onder meer op supermarkten. De graafwerken komen er nadat een echtpaar in december vorig jaar nieuwe verklaringen had afgelegd.

Achttien jaar na de laatste overval van de Bende van Nijvel stapte een echtpaar naar het gerecht met nieuwe informatie. Enkele uren na de overval op de supermarkt Delhaize in Aalst op 9 november 1985 hadden ze een VW Golf in het bos van La Houssière gezien.

Naast de auto stonden een man die als ‘groot’ werd omschreven – in het onderzoek steeds de ‘reus’ genoemd – en een man die merkelijk ouder was. Voor de auto hadden ze iets op de grond zien liggen dat het lichaam van een man zou kunnen zijn. De beschrijving van de mannen voldoet aan de beschrijving die de speurders van de bendeleden hadden.

Het echtpaar zat in een auto samen met een ander echtpaar. Die beweren echter dat ze die nacht niets gezien hadden. De getuigen stapten pas in december 2003 naar de speurders van de Bende van Nijvel, nadat ze op televisie een reünie van de slachtoffers hadden gezien.

De vier hadden immers achttien jaar geleden afgesproken dat ze niets aan de politie zouden zeggen. De getuigen gingen na hun verklaring onder hypnose bij dokter Martin om zoveel mogelijk details te weten te komen. Hun getuigenis hield daarbij stand.

De speurders hebben het dossier dat ondertussen 700.000 pagina’s dik is, nog eens doorgenomen en vonden een verband tussen vijf verdachte handelingen die allemaal in een tijdspanne van 36 uur plaatsvonden in en rond het bos van La Houssière. Op 9 november 1985 om half twee in de namiddag werden twee auto’s teruggevonden waarvan verondersteld wordt dat ze gebruikt werden door de Bende van Nijvel.

Er lagen ook cheques in waarvan men weet dat ze afkomstig zijn van de overvallen van de bende in Overijse en Eigenbrakel. Getuigen vertelden dat ze diezelfde dag om 18.45 uur 300 meter verder gewapende mensen verdachte handelingen zagen uitvoeren. In de buurt stonden een VW Golf en een Mercedes. Een uur later vindt de overval in Aalst plaats, dat is een half uur rijden van het bos van La Houssière.

De nieuwe getuigen beweren nu dat ze om half één die nacht de VW Golf zagen met de twee personen en het lijk. De daaropvolgende nacht werden nog eens de VW Golf en Mercedes gezien vlakbij het Kanaal van Ronquières.

Het kanaal ligt op 8 minuten rijden van het bos van La Houssière. Een jaar later worden op die plek de wapens opgevist die de bende had gebruikt. Anderhalf uur later werd de uitgebrande VW Golf in het bos achtergelaten. Op basis van al deze elementen concluderen de speurders dat het bos een ontmoetingsplek van de bendeleden was.

De verklaring van het echtpaar kan ook kloppen met wat Eddy N., een agent en schietinstructeur bij de Aalsterse politie altijd heeft beweerd. Hij opende na de overval op de Delhaize in Aalst het vuur op de wegrijdende VW Golf. In de open kofferbak zat de ‘killer’ die schoot op alles wat bewoog.

De agent verklaarde dat hij de ‘killer’ had geraakt en op z’n minst verwond. Agent N. staat bekend als een zeer goede schutter. Opmerkelijk is ook dat de overvallen na Aalst gestopt zijn, waarschijnlijk omdat de ‘killer’ was overleden. Door Franse profilers werd hij omschreven als de psychopaat van de bende. Hij zou verantwoordelijk zijn voor 23 van de 28 doden die tijdens de overvallen zijn gevallen.

“Zelfs indien er slechts tien procent kans is om in het bos iets te vinden, mogen we deze hypothese niet links laten liggen”, zei procureur Claude Michaux tijdens een persontmoeting, hoewel hij geen valse hoop wilde creëren.

De civiele bescherming bakende gisteren het terrein van ongeveer 1 hectare af. Het Disaster Victim Identificationteam was aanwezig, met ruiters en een speurhond van de federale politie. Mos, gras, varens en struiken werden weggehaald. Een metaaldetector reageerde zo’n twintig keren positief, wat niet perse iets hoeft te betekenen want in het gebied wordt gejaagd.

Vanaf vandaag wordt ook effectief gegraven. Twintig centimeter aarde wordt weggehaald, dat zou voldoende zijn om aan de structuur van de aarde te kunnen zien of de aarde omgewoeld is. De graafwerken zouden ongeveer een week duren. In de buurt werd in februari al eens gegraven.

Een landbouwer had op zijn terrein een rechthoekig stuk omgewoelde aarde gezien. De graafwerkzaamheden leverden niets op. Als ook deze opgravingen niets opleveren, wil speurder Eddy Vos ook nog eens de plek onderzoeken vlak naast de plek waar de auto volgens de getuigen gestaan moet hebben. “Want ik kan me niet voorstellen dat ze in het donker ver met het lijk zijn gelopen.”

Als het lijk toch gevonden wordt, kan zijn DNA-materiaal vergeleken worden met DNA dat tijdens het onderzoek verzameld is. In januari 1983 had taxichauffeur Constantin Angelou de bendeleden opgepikt in Brussel en naar Bergen vervoerd. Angelou werd langs achteren doodgeschoten.

In de asbak van de taxi werden acht sigarettenpeuken van het merk Marlboro teruggevonden. Vermoed wordt dat die peuken van de ‘killer’ zijn. In die tijd kon nog geen DNA-materiaal opgespoord worden, maar een attente agent had de inhoud van de asbak toch bijgehouden.

Er zijn nog steeds zeven speurders op tijdelijke basis met het Bende-onderzoek bezig. Vier magistraten zijn met de opvolging belast. Er is een Frans- en Nederlandstalige leider van het onderzoek. Na al die jaren zijn niet alleen de daders, maar ook hun motieven nog steeds onbekend.

“Het waren in elk geval Belgen, want ze spraken Frans, maar ook perfect Nederlands, zonder enig accent. We zijn ook alle mogelijke motieven nagegaan, maar hebben niets kunnen vinden”, zegt Vos. Voor verjaring hoeven de speurders voorlopig geen schrik te hebben, die is immers pas in 2015.

Bron » De Standaard