Speurders graven naar schutter van bende van Nijvel

De onderzoekscel naar de Bende van Nijvel is gisteren gestart met graafwerken in het bos van la Houssière, tussen ’s Gravenbrakel en Hennuyères. Daar hopen zij het graf te vinden van de schutter van de Bende, de man die 23 van de 28 doden van de bende op zijn geweten heeft. De graafwerken duren vermoedelijk de hele week.

De speurders zijn ervan overtuigd dat de ‘killer’, net als zijn twee trawanten, de ‘Oude’ en de ‘Reus’, verantwoordelijk was voor de bendeovervallen, zowel die in 1982-83 als in 1985.

In de loop van de jaren hebben de speurders een vrij nauwkeurig portret van de ‘killer’ kunnen opstellen. Hij was ongeveer 1,80 meter groot, breedgeschouderd en gespierd. Wat opviel is dat hij professioneel tewerk ging bij het uitschakelen van getuigen en het neutraliseren van achtervolgers. ‘Het leek wel iemand van bij ons’, zei een toenmalige rijkswachtofficier.

Ondanks alle informatie zijn de speurders er niet in geslaagd de identiteit van de man te achterhalen. Ze hopen in het bos van la Houssière een antwoord te vinden op enkele openstaande vragen.

Drie magistraten, voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg van Charleroi Lacroix, procureur des konings Claude Michaux en onderzoeksrechter Jean-Pol Raynal gaven gisteren uitleg bij de graafwerken. Het gerecht baseert onder meer op enkele getuigenissen die slechts enkele maanden geleden onder hypnose werden afgelegd.

Op 9 november 1985 richtte de ‘killer’ een bloedbad aan in een Delhaize-warenhuis in Aalst. Het was de laatste en bloedigste overval van de bende, acht mensen kwamen om het leven. Er zijn aanwijzingen dat de ‘killer’ tijdens de vlucht met een VW Golf geraakt werd. Eddy Nevens, een politieman uit Aalst, beweert dat hij raak schoot. Drie uur later zagen getuigen een VW Golf op een bosweg in La Houssière. Twee mannen pleegden druk overleg bij het lichaam van een derde. De beschrijvingen kloppen met die van de overvallers in Aalst.

Uit dit alles leiden de speurders af dat het bos een plaats van samenkomst was voor de bendeleden. ‘Zelfs indien er slechts tien procent kans is om in het bos iets te vinden, mogen we deze mogelijkheid niet links laten liggen’, zei procureur Michaux. Het gerecht beschikt over DNA-materiaal waar een lijk mee kan vergeleken worden. Het gaat om sigarettenpeuken die gevonden werden in een taxi.

Bron » De Tijd