Jas en bril ontdekt in Bende-onderzoek

In het ‘Bois de la Houssière’ in ’s Gravenbrakel hebben speurders gisteren een jas en een bril gevonden. In het bos wordt gezocht naar het lichaam van de ‘schutter’ van de Bende van Nijvel. Die zou 23 van de 28 Bende-doden op zijn geweten hebben.

De jas lag zo’n 20 centimeter diep en lijkt al jaren geleden begraven te zijn. Eerder werden op die plaats al twee kogelkoppen en hulzen gevonden. Of de gevonden voorwerpen toebehoren aan de schutter van de Bende van Nijvel is nog niet duidelijk. Op de spullen wordt een DNA-test uitgevoerd. De jas lijkt naar verluidt op het kledingstuk dat getuigen van de overvallers hadden beschreven. Hen zal worden gevraagd of ze de jas herkennen.

Bloedbad

Volgens de speurders is de schutter, samen met zijn kompanen de ‘oude’ en de ‘reus’, verantwoordelijk voor de overvallen van de Bende van Nijvel in 1982-83 en in 1985. Op 9 november 1985 richtte de schutter een bloedbad aan in het Delhaize-warenhuis in Aalst. Die laatste en bloedigste overval van de Bende kostte acht mensen het leven.

Bij de overval in Aalst zou de schutter geraakt zijn door een politieman. Even later zagen getuigen een VW Golf op een bosweg in La Houssière. Twee mannen pleegden druk overleg bij het lichaam van een derde.

De speurders willen nu weten of de schutter door zijn trawanten in het bos werd begraven. Gisteren werd geopperd dat hij van een helling in het bos zou zijn gegooid. De graafwerken worden de komende dagen voortgezet.

Bron » De Tijd