Wie saboteerde Bende-onderzoek?

De magistraten en speurders die het onderzoek naar de Bende van Nijvel voeren, kunnen zich niet neerleggen bij een mislukking. “Ze zetten hun onderzoek vastberaden en zonder vooroordelen voort”, verklaarde minister van Justitie Laurette Onkelinx gisteren in de Kamer. Het is vandaag precies twintig jaar geleden dat acht doden vielen bij een overval van de zogenaamde Bende van Nijvel op het Delhaize-warenhuis in Aalst. Het was de laatste aanval van de Bende.

Het gerecht vermoedt dat de ‘doder van Aalst’ bij de moordpartij zelf dodelijk gewond werd door een agent. De Bende doodde 28 mensen. Twintig jaar onderzoek en twee parlementaire onderzoekscommissies leverden niets op. De voorzitter van de Bendecommissie-bis, Tony Van Parys, stelde gisteren voor te zoeken naar de personen die het onderzoek saboteerden.

Het gaat onder meer om de leden van de toenmalige Bijzondere Opsporingsbrigade van Brussel, Robert Beijer en Madani Bouhouche. “Als we weten wie het onderzoek saboteerde en waarom, komen we misschien dichter bij de doders. Het is een laatste mogelijkheid”, aldus Van Parys. Volgens Onkelinx zetten de speurders en magistraten van de cel Jumet het onderzoek onverdroten voort, zonder ijdele hoop te wekken.

“Tot nu is geen enkel verband gevonden om iemand in beschuldiging te stellen.” Er is gezocht naar een link met toenmalige criminele bendes zoals de bende van de Borains, van Philippe De Staerke en van Patrick Haemers. Zonder resultaat.

Bron » De Standaard