Advocaat slachtoffer Bende van Nijvel laat De Staerke niet zomaar gaan

Procureur-generaal Claude Michaux ziet voorlopig geen reden meer om Philippe De Staerke nog langer als een verdachte te beschouwen in de overval van de Bende van Nijvel van 9 november 1985 op het Delhaize-warenhuis in Aalst. “Wij zijn het gewoon om tegen windmolens te vechten”, reageerde meester Peter Callebaut, advocaat van Marie-Jeanne Callebaut van wie de man in Aalst werd doodgeschoten. “Indien men De Staerke laat gaan, dan stappen wij naar Cassatie en desnoods naar het Europees Hof in Straatsburg”.

“Een langdurig onderzoek heeft onvoldoende belastende gegevens aangebracht om Philippe De Staerke nog te verdenken van medeplichtigheid aan de Bende-overval in Aalst”, zei procureur-generaal Claude Michaux gisteren na afloop van de kamer van inbeschuldigingstelling. Die overval heeft aan acht mensen het leven gekost. De KI behandelt het verzet van nabestaanden van de Bende-slachtoffers tegen de beslissing van de raadkamer van de rechtbank in Charleroi. Die wou Philippe De Staerke vorig jaar al buiten vervolging stellen. Op 5 april spreekt de KI zich uit.

“Bij de overheveling van het dossier van Dendermonde naar Charleroi is het allemaal beginnen fout lopen”, zeggen de diep verontwaardigde advocaten Peter Callebaut en Dirk De Meerleer. “Wat moet je nog meer hebben dan getuigenissen van de aanwezigheid van De Staerke op de plaats van de feiten? Wat is er nog meer nodig dan de eigen bekentenissen van De Staerke dat hij aan Bende-feiten heeft deelgenomen? Wat moet je nog toevoegen aan de vaststelling dat met het opsluiten van de Bende van Baasrode rond De Staerke ook de raids van de Bende van Nijvel als bij wonder gestopt zijn om van bezwarende elementen te spreken? Neen, wij zetten de strijd voort.”

“De brief waarin mijn cliënt bekentenissen had afgelegd, moet in de juiste context worden geplaatst”, reageert meester Thierry Delobel, de advocaat van Philippe De Staerke. “Hij had er toen achttien maanden streng regime in de gevangenis van Lantin opzitten. Hij was uitgeput en zag nog slechts dat middel om uit zijn afzondering gehaald te worden. Alle elementen in zijn brief waren voordien al in de pers verschenen.”

“Had hij zijn schuld willen aantonen, dan had hij met iets nieuws op de proppen moeten komen. Dat kon hij niet, want hij is nooit lid van de Bende van Nijvel geweest. Dat meneer De Staerke in Aalst geweest is, kan best zijn. Maar de speurders hebben aangetoond dat het voor hem onmogelijk was om tijdig van bij zijn schoonmoeder naar Aalst te rijden om er aan de overval deel te nemen”. 

Bron » De Standaard