Speurders Bende van Nijvel graven bij oud-militair

Speurders graven op een oud mijnterrein in Hornu naar sporen van de Bende van Nijvel. Het terrein was destijds eigendom van Georges H., een militair met extreem rechtse connecties.

Sinds maart zoeken de speurders in een oude mijnsite op 50 meter van de Franse grens naar een lijk en een autowrak. Aangenomen wordt dat de ‘killer’ van de Bende van Nijvel op 9 november 1985 in Aalst dodelijk werd geraakt door agent Eddy Nevens. De bende, die met die laatste het totaal aantal doden op 28 bracht, verdween hierna in het niets.

Het terrein dat de speurders nu doorzoeken was destijds eigendom van Georges H., een in 1989 overleden oud-rijkswachter en agent van de militaire veiligheidsdienst, zo bericht resistances.be.

H. was actief bij de Koninklijke Kring Mars en Mercurius, een club van officieren. Hij was ook bevriend met Georges Simon, een neonazi die al eerder in beeld kwam in het onderzoek, en majoor Bougerol. Die laatste vormt in boeken van experts als oud-VRT-journalist Guy Bouten het middelpunt van de theorie als zou de Bende van Nijvel deel uitmaken van de zogeheten ‘strategie van de spanning’.

Eind jaren zeventig maakte de communistische partij tot afgrijzen van de VS bijna deel uit van de Italiaanse regering. Daarop zou een in 1970 in een nota van VS-stafchef Westmoreland uiteengezet plan in actie zijn gekomen: het (doen) plegen van aanslagen om de publieke opinie te bewerken en te doen wegdraaien van alles wat links en pacifistisch was.

België was in de jaren net voor de bendepsychose gekant tegen Amerikaanse kruisraketten. Honderdduizenden mensen gingen in Brussel betogen.

In Italië achtte een parlementaire commissie enkele jaren geleden bewezen dat een geheim burgerleger aanslagen pleegde die in de schoenen van de Rode Brigades werden geschoven. In Luxemburg loopt nu het proces rond een bizarre bommencampagne, begin jaren tachtig. Het proces leidde al tot het ontslag van premier Juncker en een groeiend besef dat het niet een malloot was die de bommen plaatste, maar een ondergronds leger.

Ook België had een stay behind network, een geheim ondergronds leger dat na een verwachte invasie door de Russen zou opereren als verzetsgroep.

Tot voor kort heerste binnen het onderzoek een taboe op deze hypothese. Of de graafwerken in Hornu nog veel kunnen opleveren wordt door omwonenden betwijfeld. Op het terrein stond een autopers waarmee voertuigen in geen tijd konden worden omgetoverd tot een pakje schroot. Het meeste achtergebleven puin werd in 2004 opgeruimd.

Bron » De Morgen