Opnieuw graven naar wapens Bende van Nijvel

De speurders die de misdaden van de Bende van Nijvel onderzoeken, zijn gisterenochtend begonnen met graafwerken aan de Wilde Heide in Haacht. De Wilde Heide is een bosrijk natuurgebied in Haacht waar vooral vakantiehuisjes staan. De speurders zouden op zoek zijn naar wapens die ooit gebruikt werden door de Bende.

Een deel van die wapens werd aangetroffen in zakken die in november 1986 in Ronquières door duikers uit het kanaal Brussel-Charleroi werden opgevist. Ook de brandkast die de Bende meenam na de overval op de Delhaize in Aalst, werd toen uit het kanaal gevist. Waarom de speurders nu menen dat een ander deel van die wapens in Haacht zou kunnen liggen, is onduidelijk.

Sinds begin dit jaar heeft het onderzoek naar de Bende van Nijvel wel een nieuw elan gekregen. De speurders maakten in maart ter gelegenheid van een ontmoeting met de slachtoffers onder meer bekend dat ze een DNA-spoor gevonden hadden aan de binnenkant van een kogelvrij vest die in Ronquières uit het water werd gehaald. Ze deden ook een reeks huiszoekingen in het extreem-rechtse milieu rond de voormalige pseudomilitaire organisatie Westland New Post. WNP zou volgens sommigen meer weten van de aanslagen van de Bende van Nijvel.

Bij de aanslagen die aan de Bende worden toegeschreven vielen in de jaren 80 van de vorige eeuw in totaal 28 doden. De Bende van Nijvel sloeg vooral toe in warenhuizen. Het huisje waar de zoektocht gisteren begon, werd volgens omwonenden laatst bewoond door een aantal mannen en vrouwen uit het Brusselse die zichzelf druïden noemden. Het staat ondertussen al een paar jaar leeg. Officieel gaf het parket van Charleroi gisteren geen commentaar over de zoektocht.

Bron » De Standaard