Onderzoek Bende van Nijvel spitst zich toe op oude bekende

De graafwerken in Haacht in het onderzoek naar de Bende van Nijvel draaien rond Herman W., een oude bekende in het dossier. De man – die zichzelf een druïde noemde – was in de jaren 80 de leider van een extreem-rechtse groepering en zou contact gehad hebben met twee slachtoffers van de Bende. Het bosgebied aan de Wilde Heide in Haacht werd gisteren voor de tweede dag op rij grondig doorzocht naar nieuwe sporen van de Bende van Nijvel.

Over waarom de speurders precies daar graven en waar ze zo hard naar op zoek zijn, wil het gerecht nog altijd niet veel kwijt. “We hebben een tip gekregen dat daar mogelijk iets ligt. Wapens of – heel misschien – een lichaam, maar meer kan ik niet zeggen”, aldus onderzoeksrechter Martine Michel, die sinds kort de leiding heeft over het onderzoek naar de Bende-aanslagen.

Bij die misdaden vielen eind jaren tachtig 28 doden, maar de daders werden nooit gevonden. Aanvankelijk ging men uit van banditisme, maar sinds begin dit jaar volgen de speurders het extreem-rechtse spoor. Dat werd duidelijk toen in februari 21 huiszoekingen werden verricht bij mensen die begin jaren ’80 geronseld werden door de beruchte extreem-rechtse groepering Westland New Post.

Ook de graafwerken aan de Wilde Heide in Haacht kaderen in die extreem-rechtse onderzoekspiste. Eind jaren80 had een zekere Herman W. daar toen een tuintje. Buren die hem nog bezig gezien hebben, omschrijven de man als een “rare kwiet die zichzelf een druïde noemde”. Iemand die samen met een aantal mannen en vrouwen uit het Brusselse regelmatig naar de Wilde Heide trok en zich daar bezighield met kruidentuintjes en biologische landbouw.

Maar de speurders in het onderzoek naar de Bende hadden hem al langer in de gaten. Herman W. was namelijk de stichter van een extreem-rechtse organisatie, genaamd Yggdrasil-Levensboom-Arbre de Vie-Irminsul. Samen met zijn ‘lotgenoten’ liet hij zich inspireren door Keltische symbolen en hield hij zich intens bezig met het rechts-radicale gedachtegoed.

Dat bleek ook eerder al toen hij in de jaren 70 het obscure, extreem-rechtse clubje Union Nationale et Sociale oprichtte. Daar leerde Herman W. Michel Libert en Paul Latinus kennen, twee kopstukken van Westland New Post. De twee zouden Herman W. meermaals een bezoek hebben gebracht in zijn tuin.

Of de huiszoekingen in het kader van Westland New Post meer aan het licht hebben gebracht over Herman W. is niet duidelijk. Wél is geweten dat de man ook jarenlang als taxichauffeur in Brussel werkte. Hoogst opmerkelijk daarbij is dat hij toen contact zou hebben gehad met twee slachtoffers van aanslagen van de Bende van Nijvel: taxichauffeur Angelou, doodgeschoten in 1983 en een conciërge uit Beersel die een jaar eerder werd doodgeschoten.

De speurders naar de Bende van Nijvel hebben deze informatie al eerder onderzocht, maar toen heeft dat nooit voor een doorbraak gezocht. Waarom het gerecht nu dus plots veel moeite doet om de tuin in Haacht te doorzoeken is niet duidelijk. Evenmin of er een verband is tussen de zoekactie naar wapens en het duistere verleden van Herman W. Mogelijk wijzen de graafwerken, die de komende dagen doorgaan, dat nog uit.

Bron » De Standaard