Taxichauffeur, druïde en extreem-rechts

De graafwerken in Haacht in het onderzoek naar de Bende van Nijvel draaien om de extreem-rechtse druïde Herman W., een oude bekende in het Bendedossier. Het is geen geheim: de speurders van de cel Waals-Brabant zoeken de leden van de Bende van Nijvel al een aantal maanden opnieuw in het extreem-rechtse milieu.

Bij de aanslagen uit de jaren tachtig die aan de Bende worden toegeschreven, vooral tegen warenhuizen, vielen in totaal 28 doden. De daders zijn nooit opgepakt. Hypotheses over wie de daders zouden kunnen zijn, zijn er genoeg. Van gewone criminelen over afpersers tot een extreem-rechtse organisatie die aanslagen pleegde om de staat omver te werpen.

De speurders die vanuit Charleroi nog altijd onderzoek voeren in de zaak zitten de jongste maanden weer volop op dat extreem-rechtse spoor. Begin dit jaar werd nog een twintigtal huiszoekingen verricht bij mensen die zich in de jaren tachtig in het milieu in het extreem-rechtse Westland New Post (WNP) van Michel Libert en Paul Latinus ophielden.

De graafwerken aan de Wilde Heide in Haacht die maandag begonnen, passen ook in dat denkspoor. De speurders zoeken sporen – wapens of misschien zelfs een lijk – in de tuin waar ooit Herman W. en zijn schimmige organisatie Ygdrassil of Wereldboom actief waren. W. was in de jaren tachtig taxichauffeur in Brussel. Als taxichauffeur zou hij contacten hebben gehad met twee slachtoffers, van wie de dood aan de Bende van Nijvel wordt toegeschreven.

Er is de taxichauffeur Constantin Angelou, die in 1983 werd doodgeschoten, en José Vanden Eynde, de conciërge van de Auberge des Chevaliers uit Beersel, die in 1982 werd vermoord. Ook hij was eerder taxichauffeur. Maar Herman W. was veel meer dan een taxichauffeur. Eind jaren zeventig richtte hij al het obscure extreem-rechtse clubje Union Nationale et Sociale (UNS) op. WNP’er Michel Libert zou er ook lid van zijn geworden.

De UNS ging al snel ten onder aan interne ruzies. Maar in 1980 richtte W. de vereniging Ygdrasil – Levensboom -Arbre de Vie – Irmi op. De vereniging van W. liet zich inspireren door symbolen uit de Keltische mythologie en ijverde volgens de statuten voor een “natuurlijke biologische levensopvatting”.

De leden hielden zich in de eerste plaats bezig met biologische landbouw op de Wilde Heide. Buren zagen naar eigen zeggen in die periode geregeld vreemde figuren met sikkels rondlopen. W. gedroeg zich als een soort druïde. Hij had ook een afdeling voor jongeren. Zowel Libert als Latinus bracht met hun WNP-militanten in de jaren tachtig geregeld een bezoek aan de tuin van Herman W. Ygdrassil en WNP deelden dezelfde extreem-rechtse ideologie. Er werd in het verleden al grondig onderzoek gevoerd naar Herman W. en zijn organisatie. Dat blijkt uit het verslag van de tweede Bendecommissie uit 1997. Die onderzoeken bleken echter volledig negatief.

Waarom de speurders nu opnieuw op het spoor W. zijn gekomen en waar ze exact naar op zoek zijn in zijn tuin, bleef ook gisteren nog een groot mysterie. Onderzoeksrechter Martine Michel die sinds een aantal maanden het onderzoek naar de Bendemisdaden voert, beperkte zich tot de bevestiging dat er inderdaad gegraven wordt aan de Wilde Heide. ‘We hebben een tip gekregen dat daar mogelijk iets ligt. Wapens of – heel misschien – een lichaam.’ De graafwerken zouden eind deze week al afgerond kunnen zijn.

Bron » Het Nieuwsblad