Bende van Nijvel

De Belgische jaren van lood.

Bende van Nijvel

Nieuwe aanhouding in onderzoek naar Bende van Nijvel

Er komt terug schot in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Woensdagochtend werd in het Brusselse Michel Libert opgepakt, de nummer twee van de extreem-rechtse organisatie Westland New Post (WNP). Volgens gewezen topgangster Eric Lammers had WNP nauwe banden met de Bende van Nijvel, dat meldde Het Nieuwsblad woensdag reeds.

Michel Libert kreeg woensdagochtend in zijn huis in Sint-Lambrechts-Woluwe de speurders van Jumet over de vloer. De man zal de nacht in de cel doorbrengen en donderdag voor de onderzoeksrechter worden geleid.

In het verleden werd Libert al verschillende keren door de speurders opgeroepen als getuige, maar nog nooit eerder werd hij als verdachte beschouwd. De onderzoeksrechter heeft nu twee keer 24 uur om Libert te ondervragen. Op basis van de resultaten van de huiszoeking en de verhoren, zal worden beslist over een verdere aanhouding.

Een concrete aanwijzing voor de aanhouding van Libert zijn de onthullingen van gewezen topgangster Eric Lammers in een RTBF-reportage en in Het Nieuwsblad. Volgens Lammers, die nooit een geheim heeft gemaakt van zijn extreem-rechtse sympathieën en zelf lid was van WNP, kreeg de organisatie ‘orders van hogerhand’ om Delhaize-supermarkten te verkennen. Zo moest worden onderzocht uit welke hoek de politie zou kunnen opduiken en wat de mogelijke vluchtroutes waren.

De Bende van Nijvel was een groep misdadigers die begin jaren ‘80 een reeks moorden, inbraken, diefstallen en overvallen pleegden. Daarbij vielen in totaal 28 doden en ruim 40 gewonden. Met name de bloedige overvallen in 1985 op de Delhaize-supermarkten in Eigenbrakel, Overijse en Aalst schokten het land. Het gerechterlijk onderzoek naar de bende sleept, onder andere door een aantal blunders, nog altijd aan.

WNP was een extreem-rechtse groepering van een tiental beroepsmilitairen en rijkswachters, waaronder dus Libert en Lammers. Het doel van de organisatie, waarvan de stichters in allerlei complottheorieën geloofden, was om communistische infiltratie van het leger tegen te gaan. De organisatie werd in 1984 ontbonden en de leden werden berecht voor moord, illegaal wapenbezit en de ontvreemding van militaire documenten.

Bron » Het Nieuwsblad

Menu