Nieuwe arrestatie in dossier Bende van Nijvel

Michel Libert, een voormalig kopstuk van de extreem-rechtse organisatie Westland New Post (WNP), is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de Bende.

Michel Libert werd gisteren opgepakt in zijn woning in Sint-Lambrechts-Woluwe. Daar is ook een huiszoeking gedaan. Christian De Valkeneer, de procureur-generaal van Luik, bevestigde dat gisteren aan De Standaard.

Libert werd overgebracht naar de lokalen van de Bende-speurders in Charleroi. Daar werd hij de hele dag ondervraagd. Pas vanochtend beslist onderzoeksrechter Martine Michel of hij ook aangehouden blijft.

Ex-beroepsmilitair Michel Libert was in de jaren 80 de nummer twee van Westland New Post (WNP), een Belgische extreemrechtse en pseudomilitaire organisatie uit die periode. Ze werd opgericht door Paul Latinus en leden van de als privémilitie verboden Front de la Jeunesse (FJ). Het groepje telde maximaal vijftien leden.

Het is niet de eerste keer dat Libert gelinkt wordt aan de Bende van Nijvel. Hij werd de voorbije jaren al verschillende keren verhoord als getuige. Nu wordt hij door het gerecht beschouwd als verdachte.

De arrestatie komt er nadat Eric Lammers, een ander voormalig WNP-kopstuk, in de RTBF-uitzending Devoir d’enquête verklaringen had gedaan over WNP en de Bende. De documentaire werd gisterenavond helemaal aan het Bende-onderzoek gewijd. In de uitzending zei Lammers onder meer dat hij er zeker van was dat hij leden van de Bende van Nijvel kende.

“We hebben met WNP in warenhuizen verkenningen gedaan. We keken hoe we de winkels het best konden overvallen. We deden dat in warenhuizen waar later de Bende heeft toegeslagen, maar ook in andere. Daarom ben ik er zeker van dat ik de leden van de Bende van Nijvel moet kennen.”

Het was niet de eerste keer dat hij het verhaal van de verkenningen vertelde. Hij vertelde het ook al jaren geleden aan de speurders maar het onderzoeksspoor liep toen dood. De man die bij WNP verantwoordelijk was voor de verkenning van de warenhuizen, zou de nu opgepakte Michel Libert zijn.

Bron » De Standaard