Bende van Nijvel: ex-neonazi Libert opgepakt

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel zit in een stroomversnelling. Het gerecht in Charleroi pakte gisteren Michel Libert op, de ex-nummer twee van neo-nazigroep Westland New Post.

Hij was twintig, afgestudeerd als legerofficier en portier in de Brusselse nachtclub Jonathan. Hij zag er in 1981 een rijkswachtgeneraal en een prostituee door het plafond zakken en kwam er in contact met Westland New Post (WNP), een terreurgroep die zich spiegelde aan de Hitlerjugend. Eric Lammers, bijgenaamd ‘Het Beest’, kreeg de codenaam S35, een colt .45 en een lidkaart die hem bij een politiecontrole vrije doorgang moest geven.

In de overtuiging dat het Westen in oorlog was, voerden de WNP’ers bevelen uit. Ze vermoordden ‘voor de lol’ twee Noord-Afrikanen, braken in bij de NAVO in Evere, pleegden een dubbele rituele moord in Anderlecht en schaduwden mensen met linkse sympathieën.

Jarenlang legden speurders verbanden met de latere aanslagen van de Bende van Nijvel, en gisteravond was het Lammers (54) zelf die in het tv-programma Devoir d’enquête (RTBF) zei: “Ik moet leden van de Bende van Nijvel kennen.”

Kort voor de eerste Bende-aanslagen in 1982 deed het WNP volgens Lammers verkenningen rondom grootwarenhuizen: “Men zei ons dat er een schietpartij zou plaatsvinden. Je moest nagaan van waar de politie zou komen en wat de beste vluchtwegen zouden zijn. Je moest plaatsbeschrijvingen maken. Later realiseerde ik me dat het de Delhaize en de Colruyt waren die werden bekeken, net daar waar de Bende van Nijvel later zou aanvallen.”

De Bende vermoordde tussen 1982 en 1985 minstens 28 mensen. Een nieuw speurdersteam in Charleroi gelooft nu meer dan ooit dat de Bende een spin-off was van WNP. Ze pakten gisteren in Luik Michel Libert op, de vroegere nummer twee van WNP. Hij werd in het verleden al vaak genoemd, verdacht en ondervraagd. Gisteren werd hij de hele dag verhoord. Zijn woonst werd doorzocht. Hij is de nieuwe verdachte, zo bevestigde procureur Christian De Valkeneer.

‘Het goede kamp’

De nieuwe wending gaat gepaard met de publieke biecht van Eric Lammers, destijds de allerjongste bij het WNP. Hij voelt zich nu naïef. “Je kreeg een anoniem papiertje met een code, komend van een autoriteit die je niet kende. Je was twintig en je voelde je helemaal beschermd en zelfzeker. En je werkte voor het goede kamp.”

De leider van WNP, Paul Latinus, werd in 1984 ‘gezelfmoord’ in zijn woonst. Lammers zelf werd in 1991 tot levenslange celstraf veroordeeld voor de moorden op twee Antwerpse diamantairs. Voor de overige moorden die hij of andere WNP’ers zich toedichtten, ging hij vrijuit of werd hij nooit vervolgd. Het WNP is net als de Bende altijd een immens enigma gebleven.

Bij die WNP zat ook Christian Smets, een spion van de Staatsveiligheid. Lammers, zegt hij nu, zag hem als een van de chefs, de Staatsveiligheid bleef er altijd bij dat Smets het WNP had geïnfiltreerd. Het WNP hield destijds schietoefeningen in het Bois de la Houssière, het bos waar na de laatste aanslag in 1985 de uitgebrande Volkswagen Golf van de Bende werd teruggevonden. Behoudens een door de regering aangekondigde wetswijziging verjaren de moorden van de Bende van Nijvel in november 2015.

Bron » De Morgen