Gewezen neonazi-militant opnieuw voor rechter wegens moord

Voor de correctionele rechtbank van Luik is een nieuw proces begonnen tegen Eric Lammers, in het misdaadmilieu ook bekend als ‘het Beest’. Lammers staat terecht wegens medeplichtigheid aan moord.

De openbare aanklager vordert tegen hem een straf van zestien maanden effectief. Eerder werd de gewezen militant van de neonazimilitie Westland New Post (WNP) al herhaaldelijk veroordeeld, onder meer voor een dubbele roofmoord op twee Antwerpse diamantairs.

Op 24 december 2004 werd de Luikenaar Eric Campana na een dronkenmansruzie in zijn appartement in Outremeuse met tien messteken vermoord door zijn buurman Georges Halluent. Hij riskeert hiervoor een gevangenisstraf van acht jaar. Lammers heeft volgens het parket Halluent geholpen bij het transport van het lijk.

Halluent was op het moment van de feiten in voorwaardelijke vrijheid, na een veroordeling tot zeven jaar voor verkrachting en geweldpleging. Lammers zelf was op dat moment eveneens voorwaardelijk vrijgelaten. Hij zat in totaal vijftien jaar achter de tralies, na zijn veroordeling tot levenslang wegens de moord op de Antwerpse diamantairs Ludo en Patrick Moons in 1988.

Lammers, een oud-student van de Koninklijke Militaire School, kan zijn gewelddadig verleden moeilijk van zich afschudden. In de jaren tachtig was hij lid van het extreem rechtse Front de la Jeunesse, een organisatie die later als verboden privémilitie buiten de wet werd gesteld. Later dook hij op als kaderlid van WNP, de geheime neonazi-organisatie van Paul Latinus, die geïnfiltreerd was in het leger en speciaal leek opgericht om de Staatsveiligheid te destabliseren.

Volgens verklaringen van andere WNP’ers zou Lammers ook hebben deelgenomen aan de beruchte moord op een echtpaar in de Herderliedstraat in Anderlecht, maar voor die feiten werd hij vrijgesproken.

In Luik staan Halluent en Lammers ook terecht voor het bezit van pedofiele porno op hun computers, waarvoor beiden een bijkomende straf van een jaar cel kunnen oplopen. Zelf zeggen ze geen idee te hebben waar die beelden vandaan komen.

De krant Le Soir meldt nog dat Lammers ook het voorwerp is van een onderzoek naar seksueel geweld gepleegd op een kind van zeven jaar. Voor die zaak werd hij nog niet in beschuldiging gesteld.

Bron » De Morgen