Eric Lammers, het beest. Extreemrechts complot?

De speurders van de cel Waals-Brabant zijn in hun onderzoek op zoek naar een vermeend extreemrechts complot om de staat te destabiliseren. Dat is al een tijdje duidelijk. Een hoofdrol in hun onderzoek wordt volgens insiders gespeeld door de voormalige extreemrechtse militant Eric Lammers, bijgenaamd Het Beest. De speurders zouden vermoeden dat hij aan de basis ligt van de vermeende tip aan de Delta-cel om te gaan duiken naar wapens in het kanaal nabij Ronquières. Op het moment van de duikwerken in Ronquières op 6 november 1986 zat Lammers in de gevangenis voor andere feiten.

Hij werd toen al gezien als een mogelijk lid van de Bende van Nijvel. De dag voor de duikwerken in 1986 werd hij door speurders die vanuit Nijvel aan het onderzoek naar de Bende werkten – en dus niet door de cel-Delta – uit de gevangenis gehaald. Hij moest in een nabijgelegen bos verdachte plaatsen aan duiden. De nieuwe speurdersploeg van de Cel Waals-Brabant zou vermoeden dat Lammers ‘en passant’ en stiekem ook de dumpingplaats van de wapens aan de cel-Delta heeft aangewezen.

Eric Lammers was in het begin van de jaren 80 lid van de extreemrechtse groeperingen Front de la Jeunesse en Westland New Post (WNP). Hij heeft een bijzonder rijkgevuld misdaadpalmares. Hij stond in 1987 een eerste keer terecht voor het Brusselse hof van assisen voor een dubbele moord in de Herdersliedstraat in Anderlecht. Lammers en zijn WNP-kompaan Marcel Barbier werden ervan beschuldigd dat ze een echtpaar hadden vermoord van wie ze vermoedden ‘dat het KGB-agenten waren’.

Barbier werd veroordeeld, maar Lammers ontsprong de dans. Voor even, want een jaar na zijn vrijspraak vermoordde Lammers de Antwerpse diamantairs Ludo en Patrick Moons. Vader en zoon Moons werden op 13 april 1988 in hun kantoor in de Antwerpse diamantwijk vermoord met een kogel in het hoofd en beroofd van een partij diamanten. Lammers werd veroordeeld tot de doodstraf. In 2003 kwam Lammers vrij. In 2007 werd hij in Hasselt veroordeeld voor een illegale trafiek in geneesmiddelen. Hij sloeg op de vlucht naar Servië. In 2009 werd hij uitgeleverd aan ons land.

Bron » De Standaard