Extreemrechtse topgangster geeft toe: “Wij deden verkenningen voor Bende van Nijvel”

De speurders die de Bende van Nijvel willen ontmaskeren, zijn ervan overtuigd dat leden van extreemrechtse organisaties achter de dodelijke overvallen zitten. Gangster Eric Lammers (54) geeft vanavond in een RTBF-reportage toe dat de rechtse WNP, waar hij lid van was, destijds warenhuizen verkende met het oog op gewapende overvallen.

Dat hij rechtse sympathieën koestert, geeft Eric Lammers grif toe. Dat hij in staat is om iemand een kogel door het hoofd te jagen, ook. En hij voegt er nu onomwonden aan toe dat de uiterst rechtse beweging Westland New Post (WNP), waarvan hij in de ­jaren 80 deel uitmaakte, verkenningen uitvoerde in warenhuizen. ‘Op ­bevel van hogerhand.’

In die warenhuizen zouden vuurwapens gebruikt worden. Er zou bovendien worden onderzocht uit welke hoek de ­politie tevoorschijn kon komen en welke vluchtroutes mogelijk waren. Aldus Eric Lammers.

Voor de speurders zijn dat de uitgelezen kenmerken van de overvallen van de Bende van Nijvel. Daarom kijken zij uit naar de verrassend openlijke bekentenissen die Eric Lammers deze avond op de Frans­talige RTBF doet.­­

De man laat er uitschijnen dat hij misschien wel iets van een ronseling voor de Bende heeft opgevangen. Maar als puntje bij paaltje komt, ontkent hij dan weer ten stelligste dat hij heeft deel­genomen aan de Bende­overvallen, die aan 28 mensen het leven hebben gekost.

Bron » Het Nieuwsblad