Bende-speurders zitten weer op spoor van extreemrechts

De gangster Eric Lammers zegt op de RTBF dat hij in de jaren tachtig warenhuizen heeft verkend die later door de Bende van Nijvel zijn overvallen.

“Ik ben er zeker van dat ik leden van de Bende van Nijvel moet kennen. Alleen weet ik tot vandaag niet wie ze zijn. Zelf heb ik er zeker niets mee te maken.” Dat zegt Eric Lammers (54), bijgenaamd La Bête (Het Beest), vanavond in een documentaire van de reeks Devoir d’ Enquête die de RTBF wijdt aan de Bende van Nijvel.

De nieuwe speurdersploeg onder leiding van onderzoeksrechter Martine Michel, die de Bende van Nijvel alsnog probeert te ontmaskeren, is ervan overtuigd dat leden van extreemrechtse organisaties achter de dodelijke overvallen zitten.

Bij de overvallen die aan de Bende van Nijvel worden toegeschreven, vielen begin de jaren tachtig 28 doden. De tijd om die misdaden op te lossen, dringt, want over een jaar verjaren de feiten onherroepelijk.

Eric Lammers, een van de mannen die tot nu tot de hoofdverdachten behoren in het ‘extreemrechtse spoor’, spreekt vanavond voor het eerst voor de camera. Lammers werd in 1992 veroordeeld voor een dubbele moord op twee Antwerpse juweliers en werd eerder vrijgesproken voor een andere dubbele moord. Hij heeft het juiste profiel om lid te zijn geweest van de Bende van Nijvel.

Bovendien zegt hij in de reportage dat de extreemrechtse groepering waarvan hij in de jaren tachtig deel uitmaakte – Westland New Post (WNP) – wellicht bij de overvallen betrokken was.

“Wij hebben met WNP in warenhuizen verkenningen gedaan. We keken hoe we de winkels het best konden overvallen. We deden dat in warenhuizen waar later de Bende heeft toegeslagen, maar ook in andere warenhuizen”, zegt Lammers op de RTBF. “Daarom ben ik er zeker van dat ik de leden van de Bende van Nijvel moet kennen.”

De speurders hebben jaren geleden bij WNP effectief plannen van warenhuizen teruggevonden. Maar niet van de warenhuizen die door de Bende van Nijvel zijn overvallen. Onder meer daarom en bij gebrek aan andere bewijzen werd het spoor naar Westland New Post afgesloten.

De nieuwe speurdersploeg vindt de verklaringen van Lammers intrigerend. Ook omdat er verbanden bestaan tussen WNP en de Bende van Nijvel. Zo hield het WNP schietoefeningen in het Bois de la Houssière, waar de Bende van Nijvel ooit een van haar vluchtwagens verbrandde.

Bron » De Standaard