Bende-speurders worden nu plots verdacht van sabotage

Het is oorlog tussen de nieuwe speurders naar de Bende van Nijvel en hun voorgangers. De nieuwe garde meent dat vooral de cel Delta rond onderzoeksrechter Freddy Troch het onderzoek in de jaren 1980 hopeloos verknoeid heeft. Of erger: gemanipuleerd. De gewezen onderzoekers zijn urenlang op de rooster gelegd.

Nieuwe Bende-speurders die oude Bende-speurders met een schriftelijk bevel van de onderzoeksrechter thuis voor verhoor gaan ophalen. Zoals men dat met verdachten doet. Het klinkt onvoorstelbaar. Toch is het precies wat speurders van de gewezen cel Delta overkomen is. En het was menens. Op het medebrengingsbevel staat dat ’tegen de betrokkene ernstige aanwijzingen van schuld bestaan betreffende feiten van diefstallen met geweld en doodslag’.

De feiten waarvan sprake is, zijn niets minder dan de overvallen van de Bende van Nijvel die tussen 1982 en 1985 aan 28 mensen het leven gekost hebben. De toon van de verhoren was volgens de Delta-speurders soms zo agressief dat zij nadien opgelucht waren dat ze terug naar huis mochten. Weliswaar met de overtuiging dat ze maar nipt ontsnapt waren aan de gevangenis. Als medeplichtigen van de Bende van Nijvel.

Hoe is dit kunnen gebeuren? Toen de nieuwe Bende-speurders het lijvige dossier bestudeerden, struikelden zij over twee belangrijke mijlpalen in het onderzoek: de vermeende betrokkenheid van Philippe De Staerke bij de laatste Bende-overval in Aalst en de twee zoekoperaties naar bewijsmateriaal in het kanaal in Ronquières.

Philippe De Staerke was de opvliegende leider van een bende dieven, inbrekers en overvallers die het vaak gemunt hadden op warenhuizen. Op basis van de getuigenis van zijn vriendin werd De Staerke door Troch en zijn mannen beschouwd als de man die op 9 november 1985 voor rekening van de Bende van Nijvel op verkenning trok naar de Delhaize van Aalst. Enkele uren voordat daar een bloedbad werd aangericht. Maar de verdenking werd nooit hardgemaakt. De ­Staerke werd zelfs buiten vervolging gesteld.

“Geen wonder”, stellen de nieuwe Bende-speurders. “Er zijn geen materiële aanwijzingen gevonden dat De Staerke betrokken was bij de overval. De verhoren van zijn vriendin en haar dochter bulken van de ingefluisterde antwoorden. De Staerke had alleen het ideale profiel om een verdachte te zijn. In werkelijkheid werd hij ingeschakeld als lokaas om het onderzoek op een dwaalspoor te zetten. Hoe is Delta in deze val kunnen trappen?”

Bron » Het Nieuwsblad