Speurder FGP Brussel staat terecht voor schending beroepsgeheim

Het Brusselse parket heeft vandaag een gevangenisstraf met uitstel gevorderd tegen een commissaris van de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP). Die 42-jarige man zou in verschillende dossiers vertrouwelijke informatie gelekt hebben naar Kurt W., een journalist van Het Laatste Nieuws. Het gaat onder meer om informatie over het onderzoek naar de moord op Christine Van Hees in 1984 en de dood van de 14-jarige Priscilla Sergeant in juli 2012.

In september 2011 verschenen in Het Laatste Nieuws artikelen over het onderzoek naar de moord op Christin Van Hees, die in 1984 dood werd aangetroffen in een Oudergemse champignonkwekerij, en over het onderzoek naar de verdachte dood van een onbekende Rus in Affligem. Beide artikelenreeksen, van de hand van Kurt W., bevatten informatie die enkel van politiemensen kon komen.

Uit het telefonie-onderzoek blijkt volgens het parket dat de commissaris van de FGP verschillende langdurige telefoongesprekken had met de journalist. Volgens de advocate van de politieman, meester Nathalie Buisseret, is dat onvoldoende als bewijs. De commissaris was ook belast met de leiding van het onderzoek naar de dood van Priscilla Sergeant.

Uit sms-berichten met Kurt W. zou blijken dat hij vertrouwelijke informatie doorgaf. Ook dat wordt door de verdediging betwist. “Hoogstens is hij onvoorzichtig geweest of heeft hij geprobeerd manifest foute informatie uit de pers te houden”, pleitte meester Buisseret. De speurder is intussen overgeplaatst naar de FGP Brugge, waar hij de kasteelmoord onderzoekt. De uitspraak valt op 22 april.

Bron » Knack