Gewezen WNP-militant werkt voor illegaal privé-detectivekantoor

Eric Lammers, een wegens dubbele roofmoord tot levenslang veroordeelde gangster en gewezen militant van de neonazi-militie Westland New Post (WNP), werkt momenteel als zaakvoerder van het Bureau Européen d’Investigations (BEI), een privé-detectivebureau dat over geen enkele wettelijke vergunning beschikt. De firma BEI wordt geleid door Michel Thirion, een oudgediende van de Belgische militaire inlichtingendienst.

Gelet op de zware veroordelingen die Lammers heeft opgelopen, is het uitgesloten dat hij van het ministerie van Binnenlandse Zaken een vergunning zou krijgen om als privé-detective aan de slag te kunnen. Bovendien beschikt BEI sinds 1998 over geen enkele vergunning meer en functioneert de firma bijgevolg momenteel in de illegaliteit. De beroepsorganisatie Union professionelle nationale des détectives privé, geleid door privé-detective Bob Louvigny, signaleerde die misstanden aan Binnenlandse Zaken, zo meldde de krant Le Soir. Inmiddels heeft het parket van Luik een onderzoek opgestart naar de activiteiten van Lammers en zijn zakenpartner Thirion.

Het Bureau Européen d’Investigations presenteert zich als een “Europese consultantkantoor” dat op internationaal niveau opereert en over een wereldwijd netwerk van filialen en/of correspondenten beschikt. In eigen land beweert BEI in de jaren tachtig een voorloper te zijn geweest inzake de bescherming van vips met gepantserde voertuigen. Voorts biedt de onderneming haar diensten aan bij het traceren van vluchtkapitaal in fiscale paradijzen, economische spionage en het opsporen van vermiste kinderen.

Oprichter en bedrijfsleider van BEI is de Luikenaar Michel Thirion (56), een voormalige paracommando en ex-lid van de militaire inlichtingendienst. Zowat tien jaar geleden werkte Thirion zich in de kijker toen hij na de arrestatie van Omob-topman Leon Lewalle zijn diensten aanbood bij de verzekeringsmaatschappij. De privé-detective bezwoer de directie van Omob dat Lewalle, in samenwerking met een aantal PS-politici, een veel groter bedrag had verduisterd dan door het gerecht werd aangenomen. Thirion beweerde dat hij, uiteraard tegen betaling, in staat was om de verdwenen miljarden op te sporen. Uiteindelijk bleek er van zijn verhalen niets te kloppen.

Lammers (39), die volgens officiële gegevens sinds een half jaar zaakvoerder is van BEI, werd eind 2002 voorwaardelijk vrijgelaten uit de gevangenis waar hij een levenslange straf uitzat wegens zijn aandeel in de dubbele roofmoord op de Antwerpse diamantairs Ludo en Patrick Moons. Vader en zoon Moons werden op 13 april 1988 vermoord in hun kantoor in de Antwerpse diamantwijk en beroofd van een partij diamanten. Lammers werd in 1991 door het Luiks assisenhof voor die feiten veroordeeld tot de doodstraf.

De man heeft een verleden als gewelddadige, extreem-rechtse militant en kreeg de bijnaam ‘het Beest’. Begin jaren tachtig was Lammers lid van het Front de la Jeunesse, een organisatie die later als verboden privé-militie buiten de wet werd gesteld. Later dook hij op als kaderlid van Westland New Post, een geheime organisatie geleid door ‘maarschalk’ Paul Latinus. WNP hield zich onder meer bezig met geheime Navo-telexen stelen op de generale staf van het leger, waarvan de inhoud dan werd gepubliceerd in obscure extreem-rechtse blaadjes. Blijkbaar was het de bedoeling om aan te toen hoe gebrekkig de Belgische inlichtingendiensten hun werk deden. Ook de staatsveiligheid werd destijds door WNP deskundig gedestabiliseerd.

In de periode dat Lammers nog studeerde aan de Koninklijke Militaire School zou hij volgens verklaringen van andere WNP’ers deel hebben genomen aan de beruchte dubbele moord op een echtpaar in de Herdersliedstraat in Anderlecht, die gebeurde in opdracht van de WNP-leiding. Maar voor die feiten werd hij vrijgesproken door het Brabantse hof van assisen, zijn kompaan Marcel Barbier werd daarvoor echter wel veroordeeld.

Na zijn WNP-avontuur stortte Lammers zich in de criminaliteit. Zo nam hij deel aan de heling van gestolen Ensor-schilderijen en participeerde aan verschillende roofovervallen. Vanwege zijn talrijke ontsnappingspogingen liep Lammers nog bijkomende straffen op. In totaal verbleef hij meer dan vijftien jaar achter de tralies.

Bron »De Morgen