Gewezen disco-uitbater in cel wegens dranksmokkel

Het gerecht in Brugge heeft een crimineel netwerk opgerold dat voor miljoenen euro’s sterkedrank en bier naar Groot-Brittannië smokkelde. Een van de hoofdverdachten is de Antwerpe onderwereldfiguur Rudy Michiels, voormalige eigenaar van dancing Le Beau Zoo en Diamond Vodka.

De federale politie van Brugge en de speciale eenheden van de POSA vielen donderdagmorgen binnen op verschillende adressen van de organisatie, zowel in Knokke als in Antwerpen. In Knokke-Heist denderden de gewapende agenten binnen in zonnecenter Exoticsun, in Antwerpen vielen de onderzoekers onder meer binnen in de privéwoning van Michiels en in een loods van de bende. Rudy Michiels is een bekende en beruchte figuur in het Antwerpse nachtleven.

Michiels dook eind jaren 90 op als een van de eigenaars van de toenmalige dancing Le Beau Zoo. In diezelfde periode lanceerde hij zijn eigen vodkamerk – Diamond Vodka – dat later in handen zou komen van de gevreesde Israëlische topcrimineel Asher Doron. Over Michiels gaat ook het verhaal dat hij ooit zijn eigen ontvoering in scène te zette, met als doel om zijn toenmalige vrouw een smak losgeld afhandig te maken.

De naam van Michiels dook de afgelopen herhaaldelijk op in dossier van fraude en smokkel, maar door een of andere duistere reden kreeg Michiels het zelden of nooit aan de stok met het Antwerpse parket en de politie. Over Michiels gaat het verhaal dat hij zijn eigen ontvoering ooit in scène zette.

Het parket van Brugge ziet hem nu als een van de hoofdverdachten in een grote witwas- en smokkelaffaire. De bende beschikte over een aantal doaunedepots die werden gebruikt om grote hoeveelheden bier en sterkedrank naar Groot-Brittannië te smokkelen. De enorme winsten die dit opleverden, vloeiden naar het witwascentrum Dubai.

Opmerkelijk is dat de bende werd geleid door een vrouw: Chantal Roefs, uitbaatster van zonnecenter Exoticsun in Knokke-Heist. En ook Roefs, voormalige eigenares van een aantal beruchte bordelen, is ook geen onbesproken blad. Als eigenares van bar L’institut Bizar dook haar naam zelfs op in de dossiers van de Bende Van Nijvel en de Roze Balletten.

Roefs ontpopte zich tijdens het onderzoek van de gerechtelijke politie van Brugge als een keiharde gangsterleidster. Op zeker moment horen de speurders via de telefoontap hoe ze aan Michiels opdracht geeft om in het Nederlandse criminele milieu op zoek te gaan naar huurmoordenaars.

Roefs had immers nog een eitje te pellen met haar jongere ex-minnaar, die met een Ferrari en 600.000 euro cash aan de haal was gegaan. Voor de politie zat er niks anders op om de jongeman op te sporen en te waarschuwen voor het dreigende gevaar. De man leeft sindsdien ondergedoken.

Het parket van Brugge liet in totaal 5 verdachten opsluiten. De verdachten verschijnen vandaag voor de raadkamer in Brussel. Het parket wil voorlopig geen commentaar kwijt over de inhoud van het dossier.

Bron » Het Nieuwsblad