Moordwapen Bende van Nijvel niet in Spanje

Speurders die de moorden van de Bende van Nijvel onderzoeken, zijn zonder moordwapen teruggekeerd van een rogatoire opdracht in Spanje. Een getuige had de naam genoemd van een naar Spanje uitgeweken wapenfreak. Die zou een van de nog vermiste riotguns waarmee de gangsterbende 28 slachtoffers maakte, in zijn bezit hebben. Maar onderzoek ter plaatse leverde niets op.

Met een dag vertraging landden de twee speurders van de Cel Waals Brabant donderdag op Zaventem, ontgoocheld over het resultaat van hun opdracht in Zuid-Spanje. In de buurt van Cartagena, zo’n 250 kilometer van Armeria, ondervroegen ze de uitgeweken Belg. Volgens een nieuwe getuige, die een paar maanden geleden opdook, zou die kennis van hem een van de riotguns van de Bende van Nijvel bezitten.

Het zou het ‘pronkstuk’ in zijn wapencollectie zijn. Met de riotguns zou de Bende tussen 1982 en 1985 liefst 28 onschuldige mensen hebben gedood. Ze zouden een belangrijk bewijselement kunnen zijn in het totaal vastgelopen onderzoek.

Aan de rogatoire opdracht, de eerst in 24 jaar in dit dossier, ging maanden speurwerk vooraf. De nog vermiste wapens zijn, zo hebben expert ontdekt, wellicht gemaakt in de Italiaanse wapenfabriek Fabarm, bij Brescia. De andere wapens van de Bende van Nijvel zijn in 1986 teruggevonden in het kanaal Brussel-Charleroi bij Ronquières.

Bron » Gazet van Antwerpen