Gevonden riotgun was niet van Bende van Nijvel

Madani Bouhouche had in zijn afgelegen boerderij nog contacten met zijn vroegere extreem-rechtse vrienden. Voor een van hen, Alain Weykamp, beheerde hij zelfs een vakantiehuisje in een dorpje in de Pyreneeën. De kans dat het riotgun, dat aangetroffen werd in het huis van Madani Bouhouche in de Franse Pyreneeën, gediend heeft bij de aanslagen van de Bende van Nijvel is bijzonder klein. Dat zeggen de speurders die het wapen dinsdag ontdekten.

Het wapen is een Remington, de twee riotguns waarmee de Bende schoot, zijn Winchesters. “Toch is het niet helemaal uitgesloten”‘, zei speurder Eddy Vos gisteren. “Een Remington schiet met Winchestermunitie. Hopelijk brengt de analyse duidelijkheid.”

De volgende dagen en weken zullen de speurders in België de gegevens uit de computer, de in beslag genomen gsm’s en de documenten die bij Bouhouche gevonden werden, bekijken. Jean-Claude Lacroix en Claude Michaux, de magistraten die bevoegd zijn voor het Bende-onderzoek, legden gisteren in Charleroi uit dat de huiszoeking na de plotse dood van Bouhouche een kans was die de speurders niet konden laten liggen.

“Bouhouche is nooit in verdenking gesteld voor de misdaden van de Bende. Hij heeft ook een test met de leugendetector doorstaan. Toch moesten we gaan na zijn plotse dood. Er is geen naam die meer in het dossier is opgedoken dan de zijne. Er waren verschillende hypothesen. Eén ervan was dat de extreem-rechtse Bouhouche de staat wilde destabiliseren.”

“Een andere was dat hij de rijkswacht wilde treffen omdat hij er rancuneus was weggegaan. Bouhouche had bovendien ooit een plan om warenhuizen af te persen. Al die hypotheses zijn onderzocht maar het onderzoek heeft nooit resultaat opgeleverd. Dat wil niet zeggen dat die onderzoeken afgesloten zijn.”

De speurders van de cel-Jumet zijn in eigen land bezig met wat zij een “geometrisch” onderzoek noemen. Op basis van de gegevens uit het dossier proberen ze zo nauwkeurig mogelijk een zone af te bakenen waar de Bende zich thuis voelde, een plaats waar ze altijd naar terug keerde. De plaats die de speurders tot nog toe afbakenden, ligt ten zuiden van Brussel. Dat is ook de streek waar Bouhouche vertoefde.

Het is de speurders ook duidelijk geworden dat Bouhouche ook in Fougax-et-Barrineuf in de Pyreneeën nog contact onderhield met zijn vrienden uit de jaren tachtig. Alain Weykamp, een vriend uit het extreem-rechtse milieu rond Bouhouche had een toeristenhuisje in het dorp. Hij kocht die gîte pas nadat Bouhouche zich in het dorp had gevestigd.

Bouhouche beheerde het huisje voor zijn oude vriend. Dat Bouhouche extreem-rechtse sympathieën had, is algemeen bekend. Maar er is nooit enig bewijs gevonden dat hij of zijn extreem-rechtse vrienden betrokken waren bij de misdaden van de Bende van Nijvel.

Bron » De Standaard