Vaders van An en Eefje blij met meer inspraak

De vaders van An en Eefje, Paul Marchal en Jean Lambrecks, zijn blij met de regeling die de regering-Verhofstadt uiteindelijk heeft uitgewerkt voor de regeringscrisis. Ze krijgen meer inspraak bij penitentiair verlof en voorlopige invrijheidstelling van zware criminelen. “Daar hebben we altijd voor geijverd”, zeggen ze. Ondertussen is de regering begonnen met de opmaak van de begroting 2007, maar ze wil de regeringsverklaring van 10 oktober wel met een week uitstellen.

De oplossing voor de crisis was al een tijd in de maak en werd gisteren geformaliseerd. Blikvanger is dat slachtoffers of hun familie voortaan eerst om advies zal worden gevraagd wanneer een zware crimineel een eerste keer om penitentiair verlof vraagt én wanneer een zware crimineel voorlopig wordt vrijgelaten met het oog op zijn uitwijzing naar zijn thuisland.

In een eerste reactie stelde CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen dat de regering met deze oplossing haar verantwoordelijkheid afschuift naar de slachtoffers van zware criminelen en hun familie. Zij kunnen nu mogelijk bedreigd worden door de criminelen. Die reactie zorgde dan weer voor veel verontwaardiging bij Jean Lambrecks, de vader van Dutroux-slachtoffer Eefje.

“We hebben altijd om meer inspraak gevraagd. Dat was mee de inzet van de Witte Mars. Zo kunnen we mee oordelen over de misdadigers. Ik wil niet dat men ons dit afneemt.” Een zelfde commentaar bij Paul Marchal, de vader van An. “We hadden al inspraak bij de voorwaardelijke invrijheidstelling, dit wordt nu uitgebreid tot penitentiair verlof en voorlopige vrijlating. Dat is goed, dat hebben we altijd gewild. En ik ben niet bang.Wij geven maar advies, de eindbeslissing ligt elders, het zijn de criminelen die dit niet graag zullen horen.”

Bron » Gazet van Antwerpen