Michelle Martin vraagt vrijlating

De strafuitvoeringsrechtbank van Bergen beslist volgende maand of Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, na veertien jaar de gevangenis mag verlaten. De ouders van de slachtoffers van Marc Dutroux verzetten zich tegen een voorwaardelijke vrijlating.

Michelle Martin werd op het assisenproces Dutroux in 2004 in Aarlen tot dertig jaar cel veroordeeld. Ze zit al sinds 1996 in de cel en komt volgens haar advocaat Thierry Bayet al vier jaar in aanmerking voor een voorwaardelijke vrijlating.

Volgens het gerecht is een vrijlating tot nu toe altijd geweigerd om Martin te beschermen. “Ze is veiliger in de gevangenis dan op straat”, luidt het. “Toch kan men haar niet blijven vasthouden”, zegt meester Bayet.

Als voornaamste argument voor haar vrijlating zegt ze dat ze tot inkeer is gekomen en dat haar kinderen haar hard nodig hebben. Martin, die tot nu toe nog geen penitentiair verlof kreeg, zou een minnaar hebben en kans maken op een baan buiten de gevangenis.

Ook Michel Lelièvre, die samen met Marc Dutroux An en Eefje ontvoerde aan de Kust, wil vrijkomen. Hij werd in 2004 tot 25 jaar cel veroordeeld. In oktober 2005 vroeg hij zijn voorwaardelijke vrijlating aan, nadat hij een derde van zijn straf had uitgezeten. Dat werd geweigerd.

Nu hoopt Lelièvre, die al vijf jaar uitgaansdagen vraagt maar niet krijgt, de gevangenis te verlaten. De ouders van de slachtoffers van Marc Dutroux zijn alvast tegen een voorwaardelijke invrijheidstelling van Martin en Lelièvre, die beiden modelgevangenen zijn. Eind december, ten laatste begin januari, wordt een uitspraak verwacht.

Bron » Gazet van Antwerpen