Beslissing over eventuele vrijlating Michelle Martin valt op 21 juni

De strafuitvoeringsrechtbank die vandaag in Charleroi achter gesloten deuren zetelde over Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux, maakt op 21 juni haar beslissing bekend over een eventuele vrijlating van Martin.

Bij het begin van de zitting, die slechts enkele minuten duurde, kwamen Sabine Dardenne, haar advocaat Jean-Philippe Rivière, Georges-Henri Bauthier, de advocaat van Laetitia Delhez, en Sarah Polet, de advocate van Michelle Martin, aan het woord. Meester Polet zei dat ze niet om de vrijlating van haar cliënte zal vragen, maar preciseerde dat “bepaalde elementen vooruitgegaan zijn”. Ook legde de advocate uit dat “op een gegeven moment” de vrijlating van Martin bekeken moet worden.

Meester Beauthier herinnerde eraan dat Laetitia Delhez en haar moeder boven alles de waarheid willen weten. Op 26 april vond in Charleroi een eerste zitting in het dossier plaats. Martin, die in 2004 veroordeeld werd tot dertig jaar opsluiting, moest verschijnen na tien jaar cel, omdat ze sinds 1996 in voorhechtenis zat.

De advocaten van Sabine Dardenne en Laetitia Delhez werden echter niet officieel op de hoogte gebracht van de verschijning en hadden om uitstel van de zitting gevraagd. De rechtbank hoorde de directrice van de gevangenis van Namen, waar Martin opgesloten zit, de grootouders van Julie Lejeune en Paul Marchal.

Sabine Dardenne, het meisje dat de kooi van Marc Dutroux overleefde, verzet zich met klem tegen de mogelijke vervroegde vrijlating van Dutroux’ ex-vrouw Michelle Martin. Volgende week valt daarover een beslissing. Martin verscheen vanmiddag voor de tweede keer voor de strafuitvoeringsrechtbank, die volgende week beslist of ze vervroegd kan vrijkomen.

Sabine Dardenne, intussen 23 jaar, woonde de zitting zelf bij. Ze was 12 jaar toen ze werd ontvoerd en verkracht door Marc Dutroux. In totaal zat ze 81 dagen vast in zijn kooi. De ex van Dutroux kreeg dertig jaar voor haar aandeel in de feiten.

Maar een voorwaardelijke invrijheidstelling van Michelle Martin na elf jaar cel is voor Sabine Dardenne ondenkbaar. “Ze beseft dat Martin ten laatste op 14 augustus 2026 vrij zal zijn, wat er ook gebeurt”, zegt haar advocaat Jean-Philippe Rivière. “Maar wegens de zware rol in wat Sabine heeft meegemaakt, vindt ze een vrijlating na elf jaar veel te vroeg.”

Ook de advocaten van Dutroux’ slachtoffers Laetitia Delhez en Eefje Lambrecks werden vanmiddag gehoord. Michelle Martin wil ooit vrijkomen, maar rekent er zelf niet op dat het snel zover zal zijn, zeggen haar advocaten.

Bron » VRT Nieuws