“Ik hoop op einde van lijdensweg”

Politie en justitie in België hopen op een doorbraak in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Gisteren werd een nieuwe verdachte gearresteerd; hij zou de aanslagen van de bende op supermarkten hebben voorbereid.

Maar nabestaande David van de Steen durft niet te juichen. “Er zijn al vaker arrestaties geweest, zelfs bekentenissen”, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. “Die zaken liepen steeds slecht af. Ik hoop echt dat er een keer een einde komt aan die lijdensweg van dertig jaar. Maar ik blijf sceptisch.”

Van de Steen verloor in 1985 zijn ouders en zusje bij een overval op een Delhaize-filiaal in Aalst. De toen 9-jarige David overleefde. Hij schreef later een boek over de Bende van Nijvel: Niet schieten, dat is mijn papa. De daders zijn nooit ontmaskerd.

De nu opgepakte Michel Libert wordt ervan verdacht dat hij de Delhaize-filialen voor de overvallers heeft laten verkennen.

“Iemand moest inspecteren hoe de parkeerplaatsen eruit zagen”, aldus Van de Steen. “Waar de kassa’s stonden, wat vluchtroutes konden zijn en hoe ver het dichtstbijzijnde politiekantoor was. Degene die dat heeft gedaan, zegt nu: die opdracht kwam van Libert. Dus gaat justitie ervan uit dat hij de ronselaar was.”

Libert is al eerder gehoord als getuige. De verkenner noemde hem gisteravond in een tv-reportage als opdrachtgever. Twaalf uur voor de uitzending werd Michel Libert van zijn bed gelicht.

Libert was jarenlang lid van de extreemrechtse organisatie Westland New Post, die banden zou hebben gehad met de Bende van Nijvel. Van de Steen kende hem en zijn organisatie wel.

“Maar we hebben nooit een bekentenis gehad van een ex-misdadiger die heeft gezegd: wij moesten voorbereidingen treffen in opdracht van Libert. Dit is echt nieuw en de eerste keer dat ik geloof dat politie en justitie een goed spoor onderzoeken.”

Bron » NOS