Justitie verzuipt in de vragen

De federale overheidsdienst Justitie kreeg sinds de start van de regering-Di Rupo al 1.040 schriftelijke parlementaire vragen te verwerken. Een record. Na een terugval in het aantal parlementaire vragen vorig jaar, is het sinds het aantreden van de regering-Di Rupo alle hens aan dek bij de cel parlementaire vragen van de federale overheidsdienst (FOD) Justitie. Ze kregen al 1.040 schriftelijke vragen te verwerken en bijna evenveel mondelinge.

“Twee medewerkers en een diensthoofd hebben daar een voltijdse taak aan”, zegt Koen Peumans van de FOD. “Justitie is een breed domein, dus gaan de vragen over van alles en nog wat: de gevangenissen, justitiehuizen, interpretatie van wetgeving, de rechterlijke orde, …” De vragen om uitleg worden gesteld door senatoren en kamerleden aan de minister van Justitie, Annemie Turtelboom (Open VLD).

Peumans: “Alles samen is ze een dag per week bezig met de goedkeuring van de antwoorden en de aflevering ervan.” Justitie krijgt het hoogste aantal schriftelijke vragen te verwerken. Nipt tweede is Sociale Zaken (1.018) en Binnenlandse Zaken volgt op grotere afstand als derde (687). Infrastructuur en Financiën vervolledigen de top vijf. Gemiddeld beantwoordt de minister van Justitie elke week vijf vragen in de plenaire zittingen, 30 in commissies en 20 schriftelijke vragen.

Bron » De Standaard