Leugendetector steeds vaker gebruikt

In 2011 werden 508 mensen ondervraagd met een leugendetector en dat is een absoluut record. Tien jaar eerder, in 2001, werden er nog maar 60 testen uitgevoerd. De cijfers komen van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) op vraag van Inge Faes (N-VA). In 98% van de gevallen was het een verdachte die aan de leugendetector moest.

Maar uitzonderlijk werd ook het verhaal van een slachtoffer gecontroleerd. 192 ondervraagden spraken de waarheid volgens de leugendetector. 74 kregen de stempel “ongeloofwaardig” en 31 keer was het resultaat onduidelijk. Een test met een leugendetector is in ons land onvoldoende bewijs om iemand eventueel te veroordelen maar kan in overeenstemming met andere bewijzen nieuwe perspectieven openen voor speurders.

Bron » VRT Nieuws