Leugendetector lost misdaden op

Dankzij een Canadese leugendetector hebben de speurders van de cel-Jumet de dader van een moord en die van een dodende brandstichting gevat. In de moorden van de Bende van Nijvel – het dossier waarvoor de detector naar België was gehaald – is nog geen doorbraak.

Philippe Vaus, een verpleger uit Bergen, deed woensdag in Jumet de test met de leugendetector en viel door de mand. Het apparaat toonde duidelijk aan dat de man loog over een brand waar hij op 20 december 1999 kroongetuige van was. Vaus bekende aan de speurders dat hij het vuur in een ziekenhuis in Charleroi aanstak. Bij de brand vielen drie doden en zes gewonden.

Een dag eerder had dezelfde leugendetector al een doorbraak geforceerd in een onopgelost moorddossier uit 1996. Speurders arresteerden in Doornik de vermoedelijke moordenaar van Laurence Bard (32). Ook hij was eerst gekraakt aan de leugendetector. Het apparaat kon (nog) geen doorbraak forceren in het Bendedossier. Voor een van de potentiële verdachten in dat dossier was het resultaat zelfs zeer positief. Ex-rijkswachter Madani Bouhouche kon vorige vrijdag door de Canadese experts op geen enkele leugen worden betrapt.

Bron » De Standaard