Leugendetector vorig jaar 461 keer gebruikt

Het Belgisch gerecht heeft in 2012 in 461 dossiers gebruik gemaakt van de leugendetector. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Justitie Annemie Turtelboom op een schriftelijke vraag van Inge Faes (N-VA). Daarmee komt een einde aan een continue stijging de afgelopen jaren. In 2001 werden 60 testen uitgevoerd, een aantal dat de voorbije jaren toenam tot het recordaantal van 508 in 2011.

Op de 461 testen die in 2012 werden uitgevoerd, bleek volgens de leugendetector dat 66 personen de waarheid niet spraken. Hierop volgden in 32 gevallen een bekentenis. In 191 testen bleek de betrokkene niet leugenachtig en in 26 was het resultaat onbeslist. 84 keer werd de uitvoering van de test onderbroken, bijvoorbeeld om medische redenen, en 94 keer kon de test niet doorgaan omdat de persoon die moest worden verhoogd niet kwam opdagen.

Bron » De Standaard