Verdachte Bende van Nijvel slaagt voor leugendetector

Jean-Marie Tinck, de man die verdacht wordt in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, is geslaagd voor een test met de leugendetector. De 68-jarige man houdt vol dat hij niks met de Bende van Nijvel te maken heeft. Dat zei hij ook toen hij onderworpen werd aan een test met de leugendetector. Die geeft hem nu gelijk.

De procureurs die het onderzoek sturen, hebben in Charleroi de nabestaanden van de slachtoffers ontmoet. Daar vernamen zij dat in het dossier momenteel drie hoofdpistes en meerdere ‘vertrouwelijke’ pistes worden gevolgd. Gezien de versnelling in het onderzoek, krijgt de cel op 1 juli versterking van drie extra politiemensen.

De eerste piste is een gevolg van de arrestatie van Jean-Marie Tinck, nadat hij vertrouwelijke informatie aan een Franse vriend had toevertrouwd. Een reeks van vermoedens wijzen naar de verdachte. Enerzijds hebben drie personen hem geïdentificeerd op basis van de robotfoto’s die toen werden verspreid. Anderzijds werden in april 1999 speeksel- en vingerafdrukken genomen zonder dat hij werd verhoord.

“De psychologische expertise die werd verricht sinds zijn aanhouding, laat toe te stellen dat hij niet beschouwd moet worden als een fantast”, stelde Christian De Valkeneer. “Wij houden ook rekening met zijn beladen gerechtelijk verleden, met ernstige geweldplegingen gericht tegen personen.”

“Anderzijds, het DNA-onderzoek op de sporen die gevonden werden op de taxichauffeur die in Bergen werd neergeschoten, liet niet toe een positieve overeenstemming vast te stellen met het profiel van Jean-Marie Tinck, maar dat kan evenmin uitgesloten worden.”

“Tot slot, het rapport over de leugentest is nog niet binnen, maar het heeft er de schijn van dat, wanneer men hem vraagt of hij heeft deelgenomen aan het doden, de verdachte dit ontkent zonder dat hij lijkt te liegen.”

De tweede piste die de speurders volgen, betreft de ontdekking in 1987 van twee tassen in het kanaal van Ronquières. Die bevatten bewijsmateriaal over meerdere van de dodelijke aanvallen. Dankzij analyses van het NICC is het vrijwel zeker dat die tassen niet een jaar in het water lagen, maar wellicht slechts korte tijd.

Christian De Valkeneer sprak over een mogelijke manipulatie van het onderzoek, temeer daar de twee tassen de link vormen tussen de twee golven van dodelijke aanslagen, volkomen verschillend in hun voorbereiding. ‘De tweede golf heeft betrekking op blinde aanvallen die doen denken aan het destabiliseren van de staat of aan terrorisme. De eerste golf is veel meer atypisch en gericht naar mensen in het bijzonder’, merkte de Luikse procureur-generaal op.

De derde piste heeft betrekking op de gestolen VW Golf van de uitbater van restaurant Trois Canards. Die man werd vermoord door de Bende van Nijvel. De wagen, zo blijkt, werd mogelijk herschilderd om gebruikt te worden bij andere feiten.

Volgens de vijf magistraten die het gigantische dossier leiden, kent het onderzoek een echte versnelling. Daardoor krijgt de onderzoekscel vanaf 1 juli versterking van drie bijkomende onderzoekers, wat het aantal onderzoekende politieagenten op vijftien brengt.

Bron » De Standaard