Vrijgelaten verdachte bende van Nijvel blijft in verdenking

Jean-Marie Tinck heeft rond 17.30 uur de gevangenis van Nijvel verlaten. De kamer van inbeschuldigingstelling (KI) van Bergen had eerder op de dag zijn vrijlating bevolen. De verdachte in het onderzoek naar de bende van Nijvel blijft wel in verdenking gesteld.

De advocaat van Tinck had zijn vrijlating gevraagd. Volgens Jean-Edmond Mairiaux waren er onvoldoende aanwijzingen van zijn schuld. “De bewijzen tegen hem zijn niet geëvolueerd sinds zijn aanhouding”, zei Mairiaux al na afloop van de zitting van de raadkamer van Charleroi veertien dagen geleden.

De KI beval nu dus de vrijlating van Tinck, die in de gevangenis van Nijvel zat. “Dit is vooral een opluchting”, zei Mairiaux. “De rechtbank liet zich bij zijn beslissing vooral leiden door de opeenstapeling van bewijzen à décharge -onder meer de test met de leugendetector en het dna-onderzoek- en de stilstand in de bewijzen à charge.

“Jean-Marie Tinck werd vrijgelaten, maar hij blijft in verdenking gesteld. We vragen enkel dat hij geen verklaringen hoeft af te leggen en met rust gelaten wordt.”

Brusselaar Jean-Marie Tinck (68) werd in mei aangehouden. Hij had niet lang daarvoor aan een kennis in het zuiden van Frankrijk verteld dat hij betrokken was bij de Bende van Nijvel. In de jaren 90 was hij al in beeld geweest van het gerecht, nadat hij herkend was op robotfoto’s. Na zijn aanhouding verklaarde Tinck dat hij opgeschept had tegenover zijn kennis.

Bron: De Morgen