Bende-verdachte doorstaat test leugendetector

Jean-Marie T. heeft een test met de leugendetector door-staan. Toch blijft de Bende-verdachte aangehouden. Heel wat families en nabestaanden van slachtoffers van de Bende van Nijvel hebben door de aanhouding van Jean-Marie T. anderhalve maand geleden nieuwe hoop gekregen.

Maar uit een verhoor aan de leugendetector blijkt dat T. niet liegt als hij zegt dat hij niets te maken heeft met de Bende van Nijvel. “Toch geloof ik weer in het onderzoek”, zegt David Van de Steen (38). Zijn ouders en zus werden bij de raid in Aalst in 1985 doodgeschoten.

“T. vertrouwde zijn verhaal toe aan een vriend die hij al zes jaar kende”, zegt Van de Steen. “En dat tijdens verschillende gesprekken. Hij deed dat bij nog meer personen. Hij doorspekte zijn bekentenissen bovendien met details, die op zijn minst tot nadenken stemmen.”

Tijdens de bijeenkomst met de speurders vernamen de familieleden van slachtoffers gisteren meer over de bekentenissen van T. “Hij noemde ook namen van andere personen, die mogelijk bij Bende-feiten betrokken waren”, vertelt David Van de Steen.

“T. heeft al zware feiten op zijn kerfstok”, zegt Van de Steen. “Hij lijkt wel psychopathische trekken te vertonen. Nu eens is hij bang, dan weer is hij schuchter, plots wordt hij agressief. Zo iemand lijkt me best in staat om te liegen zonder dat de leugendetector dat waarneemt.”

“Maar wat mij vooral is opgevallen: soms wordt T. ’s nachts wenend wakker in zijn cel. Waarom, vraag ik mij dan af. En waarom zegt hij aan de speurders dat zij gelijk hebben om hem vast te houden?”

Bron » De Standaard